Odbor za obranu podupro konačni prijedlog zakona o obrani

11.06.2013. 17:03:21

Saborski Odbor za obranu jednoglasno je danas podupro konačni prijedlog zakona o obrani, a unatoč primjedbama predsjednika države Ive Josipovića, ministar Ante Kotromanović ostao je pri stavu da taj tekst puno jasnije definira ovlasti nadležnih institucija, pa i Predsjednika Republike.
Josipović je, naime, prošlog tjedna pisao Odboru i predsjedniku Sabora Josipu Leki, tvrdeći da je Vlada zakon uputila u saborsku proceduru ne pričekavši prethodno mišljenje koje Predsjednik RH, kao vrhovni zapovjednik Oružanih snaga, po postojećem zakonu podnosi na akte s područja obrane koje donosi Vlada i Sabor. Jedna od Josipovićevih primjedbi odnosila se upravo na rješenje po kojem će vrhovni zapovjednik ubuduće davati prethodno mišljenje samo na akte Vlade, ne više i Sabora. Njegov savjetnik za obranu Zlatko Gareljić danas je rekao kako "nije riječ o prijeporima ni o nerazumijevanju, nego o raspravi o zakonima koji reguliraju vrlo važan sustav". Protiv predloženog rješenja bio je vanjski član Odbora Petar Stipetić. "Bez prethodnog mišljenja vrhovnog zapovjednika ni jedan akt ne bi trebao ići u raspravu i bilo kakvo donošenje, u Vladi ili Saboru", rekao je Stipetić. Smatra da bi Predsjednik Republike trebao sudjelovati i u imenovanju članova kadrovskog savjeta ministra obrane, a vojna policija ostati u sustavu Oružanih snaga. Na njegove je primjedbe odgovorio Kotromanović, koji je uvjeren da je riječ o kvalitetnom tekstu, na koji je, kaže, ponosan. "Ponosan sam na ovaj zakon. On je u mnogočemu kvalitetniji i bolji od postojećeg i puno jasnije definira ovlasti Predsjednika Republike, Sabora i MORH-a, a načelniku Glavnog stožera daje puno veće ovlasti od sadašnjih", rekao je Kotromanović. To što je zakon u Sabor upućen bez Josipovićeva mišljenja, Kotromanović ne smatra spornim, a nakon što ga je predsjednik Odbora Tomislav Ivić (SDP) upozorio kako vrhovni zapovjednik po zakonu mora dati mišljenje, Kotromanović je uzvratio kako "nema veze što je on vrhovni zapovjednik". "On treba poslati prethodno mišljenje Saboru, a ne Vladi. Osim toga, mi predlažemo zakone i raspolažemo sa 4 milijarde kuna proračuna", rekao je Kotromanović. Sandra Petrović Jakovina (SDP) podsjetila je da je o prijedlogu vođena dugotrajna i široka rasprava, a posebno je pozdravila odredbe kojima se osigurava parlamentarni nadzor nad postupcima nabave vrjednijim od pet milijuna eura te sudjelovanje predsjednika Odbora u Vijeću za obranu. Te su odredbe pohvalili i zastupnici HDZ-a. O predloženom zakonu Hrvatski sabor će raspravljati poslijepodne.  (Hina) Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.