Odbor za ratne veterane produžio rok za izradu novog braniteljskog zakona

08.07.2015. 18:24:12

Članovi saborskog Odbora za ratne veterane suglasili su se u srijedu da se rok za izradu novog zakona o pravima hrvatskih branitelja produži do 20. rujna, a rok za dostavu primjedi istekao je danas, 8. srpnja.

Nije prošao prijedlog potpredsjednika Odbora Franka Vidovića (SDP) da se, ukoliko Pododbor za izradu nacrta braniteljskog zakona, sam ne riješi taj zadatak, obveza prebaci na Ministarstvo branitelja. “Interes nam je zajednički, pa da se ne takmičimo tko će prije i bolje”, objasnio je Vidović. Prema ranijem dogovoru, krajni rok za izradu zakona bio je 1. srpnja. Predsjednik Udruge stopostotnih HRVI Đuro Glogoški dio odgovornosti za neizradu novog zakona prebacuje na resorno ministarstvo. Da je Ministarstvo u roku podnijelo izvješće o provedbi zakona za 2014. bilo bi lakše raditi novi zakon, kaže Glogoški. HDZ-ov Tomislav Ivić podržava produljenje roka, iako smatra da se time neće ništa postići. “Od posla, na kraju, neće biti ništa, zakon neće ugledati svjetlo dana”, procjenjuje Ivić i podsjeća da slijede parlamentrani izbori i prestaje zakonodavni rad. I Ivić proziva Ministarstvo što još pred Sabor nije došlo spomenuto izvješće i pita se ne želi li se time izbjeći raspravu. Predsjednik Odbora Josip Đakić (HDZ) ipak je optimističniji. “Ako ima političke volje, sve se može, imamo iskustva s hitnim postupcima”, kaže Đakić i tumači kako u tom slučaju zakon može prijepodne biti na Vladi, popodne u Saboru, a dan poslije donesen. Odbor je produljio mandat članovima Pododbora za izradu nacrta novog zakona, u Pododbor je, umjesto Ante Deura, koji je postao savjetnikom predsjednice Republike, ušao Dražimir Jukić. Prihvaćena je inicijativa Glogoškog i u Pododbor je ušlo i troje predstavnika HVO-a. Odbor je jednoglasno prihvatio Izvješće o radu Povjerenstva za analizu rješenja o razdvajanju mirovina. Povjerenstvo je, među inim, utvrdilo da postupak razdvajanja neće utjecati na ukupnu svotu mirovine te da donošenje rješenja o razdvajanju mirovina neće smanjiti kreditnu sposobnost korisnika mirovina. “Postoje ljudi koji su s 18 godina, neki čak i mlađi, otišli u rat, nažalost nikada nisu uspjeli skupiti radni staž. Postoji mogućnost da oni budu diskriminirani jer ne ostvaruju dio mirovine prema općim pripisima temeljem radnog staža koji se usklađuje sa životnim troškovima, već samo mirovinu po posebnim propisima koja to usklađivanje nema. Zato smo u Povjerenstvu predložili da sve braniteljske mirovine budu usklađene s troškovima života na isti način na koji se usklađuju i mirovine ostvarene prema općem propisu”, upozorio je HDZ-ov Zvonko Milas čiji je prijedlog jednoglasno prihvaćen. Povjerenstvo će u dosadašnjem sastavu i dalje nastaviti pasivno raditi, te će, bude li potrebno, ponovno se brzo sastati.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.