Odbor za ratne veterane: SDP-ovi članovi napustili sjednicu

17.09.2015. 15:20:08

SDP-ovi članovi, prije svih potpredsjednik Odbora Franko Vidović, odbacili su Đakićeve tvrdnje da se predloženim rebalansom uzima na stavkama namijenjenim hrvatskim braniteljima, ponajviše na stavci mirovina. Međusobne prozivke i optužbe vladajućeg SDP-a i oporbenog HDZ-a obojile su u četvrtak raspravu o rebalansu državnoga proračuna na saborskom Odboru za ratne veterane – o rebalansu se nije glasovalo, jer su SDP-ovi članovi napustili sjednicu, pa je predsjedniku Odbora Josipu Đakiću (HDZ) preostalo tek konstatirati da nema kvoruma i prekinuti sjednicu. SDP-ovi članovi, prije svih potpredsjednik Odbora Franko Vidović, odbacili su Đakićeve tvrdnje da se predloženim rebalansom uzima na stavkama namijenjenim hrvatskim braniteljima, ponajviše na stavci mirovina. Ukupno 309 milijuna kuna uzima se na stavci braniteljskih mirovina zbog rješenja o razdvajanju koja su naštetila braniteljima i narušila stečena prava. Novca više nema ni za braniteljske udruge, stambeno zbrinjavanje i zapošljavanje branitelja iako ih je 36.000. na Zavodu za zapošljavanje, ustrajao je Đakić. Ne radi se o uzimanju, nego o preraspodjeli stavki, ustvrdio je Vidović prozivajući Đakića da manipulira podacima. Samo za edukaciju o vrijednostima Domovinskog rata, "ova nenarodna Vlada" daje 700 tisuća kuna više, argumentirao je Vidović. Rasprava o rebalansu pretvorila se u raspravu o Vladinoj politici spram branitelja. O toj politici najbolje govori činjenica da branitelji u šatoru gotovo godinu dana prosvjeduju pred resornim Ministarstvom, ustvrdio je Tomislav Ivić (HDZ). Vlada je ove godine povećala jedino proračun Ministarstva branitelja, vaša je Vlada linearno rezala svima, nije u redu da manipulirate podacima, odgovarao je Vidović HDZ-ovim zastupnicima, podsjetivši ih da je i on branitelj. "Pripetavanje" oko branitelja zasmetalo je Josip Krnića (SDP) koji je primjetio da nitko ne govori o braniteljima koji su "prošli i Velebit i Dubrovnik", nisu uzeli mirovine, nego nastavili raditi, a danas su sa 50, 60 godina problem poslodavcima. Ova je rasprava za seriju "Lud, zbunjen, normalan, a svi mi možemo glumiti Izeta", zaključio je Krnić i otišao sa sjednice, što su učinili i drugi SDP-ovci. Na Đakićevo ustrajavanje na "maćehinskom odnosu" Vlade dignuo se i Vidović spočitavajući mu da su iz njegove stranke svojedobno poručivali "locirati, identificirati, uhititi, transferirati" (generala Gotovinu). Prekidam sjednicu, nemamo kvoruma, zaključio je Đakić.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.