ODLAZAK LEGENDE: Ovaj video s Blagom Zadrom niste vidjeli. Evo zašto je neprežaljen

16.10.2021. 09:43:00

Na današnji dan, 16. listopada 1991. godine, nad Vukovar se nadvio tamni oblak beznađa, tuge i pada morala. Toga dana poginuo je lider vukovarskih branitelja i heroj bez premca – Blago Zadro.

Srpske su postrojbe prodrle u Vinogradsku ulicu i obrani došle s leđa. Blago je krenuo prema Vinogradskoj sa šestoricom suboraca. Hitno je pozvao i Turbo vod kojim je zapovijedao njegov sin Robert. Do Zadre, nažalost, nije došla informacija da su Srbi ušli u Vinogradsku s pješadijom i tenkovima, pa je krenuo Kupskom ulicom s Kalašnjikovim u rukama. Nije znao da su četnici postavili mitraljez na prugu i da na nišanu drže cijelu Kupsku ulicu. Blago Zadro, hrvatski heroj, ubijen je rafalom iz mitraljeza, a 1992. na Kupresu pogiba i jedan od njegovih trojice sinova, Robert.

Rođeni vođa

Blago Zadro bio je rođeni vođa. Kao takav se pokazao i prije rata kada je u ime svojih radnih kolega iz tvornice “Borovo” poveo veliki prosvjed prilikom čega je hrabro istupio i sasuo istinu u lice tadašnjem državnom vrhu. Zadro, veliki čovjekoljubac i borac za pravdu, i te 90-te godine riskirao je zatvor zbog javnog prokazivanja kriminalaca. 

“Meni nije važno tko gore sjedi, nego mi je važno tko kako radi. Mi u Borovu imamo znanja, ali i puno lopova. Ovo ću sada reći, pa makar me sutra odveli u zatvor: Da nisu opljačkali Borovo, mi bi danas imali plaću do 1.500 maraka! Moramo biti složni i ne smijemo se dijeliti po naciji… Mi smo svi radnici Borova”, grmio je Zadro pred tisućama prosvjednika.

Svatko tko je tada slušao i gledao Zadru, a predosjećao rat, mogao je znati da pred njim stoji veliki vojskovođa. Tako je i bilo… Bio je jedan od rijetkih koji je bio zahvalan što ima priliku riskirati život i ratovati za Hrvatsku. Upravo to je rekao pred televizijskim kamerama 27.09.1991. godine:

Svjedok smrti Blage Zadre

Vukovarski branitelji Marijofil Andrijanić i Josip Šego jedini su svjedoci stradavanja ovog velikana. Šego, međutim, kaže kako nema snage govoriti o tom događaju. 

“Nastojim sve to ostaviti iza sebe jer teško podnosim sjećanje na trenutke rata. Osim što sam svjedočio smrti Blage Zadre, meni su u ratu poginula i dva brata. To su veliki gubici i pokušavam što bezbolnije živjeti s tim”, kaže nam Šego.

Da se sa Blaginom smrću dogodio šok i pad morala, posvjedočio nam je bivši pripadnik “Žutih mrava”, Tomislav Orešković.

“Blagu sam poznavao od malih nogu. Za razliku od općeg mišljenja da je riječ o čovjeku koji je cijeli život bio glasan i uočljiv, to nije tako. Bio je miran i staložen čovjek, diskretan i čak možda samozatajan. No, svoje je borbeno lice pokazivao samo kad je trebalo: najprije u borbi za prava radnika, a potom i u ratu. Tada bi ga nešto jednostavno pokrenulo. Slijepo smo ga slušali i poštivali. Njegova nas je smrt porazila, imali smo osjećaj da se sve raspada”, zaključio je Orešković.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Snježana Vučković/Foto: Mišo Lišanin

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.