ODLUČENO JE! Slat će se Oružane snage Hrvatske u Poljsku i Litvu

30.06.2017. 15:03:37

SABOR ODOBRIO Prijedlog zakona o sustavu domovinske sigurnosti upućen je u drugo čitanje Hrvatski sabor odobrio je u petak slanje pripadnika hrvatskih Oružanih snaga u sklopu aktivnosti ojačane prednje prisutnosti NATO-a u Poljskoj i Litvi te u operacije Europske unije “EUNAVFOR MED SOPHIA” i koalicijskih snaga “Inherent resolve”. Odluke o slanju pripadnika Oružanih snaga Sabor je donio sa većinom glasova – od potrebnih 76 za spomenute ruku je dignulo 96 (Poljska), odnosno 95 (Litva), te 117 (EU misija) i 103 zastupnika (“Inherent resolve”). Prijedlog zakona o sustavu domovinske sigurnosti upućen je u drugo čitanje. Sve primjedbe i prijedlozi uputit će se predlagatelju, dakle Ministarstvu obrane, odnosno Vladi, da ih ima u vidu kod izrade konačnog teksta zakona. Sabor je prihvatio Izvješće o sastancima Europskog vijeća koje mu je ovaj tjedan podnio predsjednik Vlade RH Andrej Plenković. Sabor potvrdio gospodarski sporazum s Kanadom Hrvatski sabor u petak je potvrdio Sveobuhvatni gospodarski i trgovinskog sporazuma (CETA) s Kanadom kojim bi se trebao stvoriti međunarodni pravni okvir za jačanje trgovinskih i gospodarskih odnosa. Sporazum koji je jučer i jutros izazvao burnu raspravu i niz stanki potvrđen je sa 103 glasa “za”, tri suzdržana i dva “protiv”, dok je Most uoči samog glasovanja najavio kako neće glasovati u znak prosvjeda jer je uskraćeno pravo na demokratsku raspravu. Iako su sporazum u raspravi podržavale dvije najveće stranke HDZ i SDP, žestoke su kritike dolazile iz Živog zida, koji je tvrdio da će Hrvatska prihvaćanjem sporazuma “imati arbitražu svaki dan”, da se njime stvara paralelni pravni sustav, dopušta nekontroliran uvoz GMO-a i sl. Predstavnici predlagatelja uvjeravali su pak kako bi građani i poduzeća s obje strane Atlantika trebali uskoro uživati u prednostima koji donosi taj sporazum, a kada CETA stupi na snagu, gotovo sav hrvatski izvoz u Kanadu bit će oslobođen carina. Sabor je potvrdio i desetak drugih međunarodnih sporazuma i ugovora, kao što su Sporazum o gospodarskom partnerstvu EZ i Srednje Afrike, Ugovor Vlade RH i Poljske o zaštiti klasificiranih podataka… U drugo čitanje poslan je niz zakona, među kojima i onaj o sprječavanju pranja novca, stambenom potrošačkom kreditiranju, sprječavanju nepoštene trgovačke prakse, zaštiti životinja…

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.