ODRADILI PRVI SAMOSTALNI LET! Učenici piloti HRZ-a dobili spomen-plakete

09.05.2022. 16:18:00

Učenici-letači 27. naraštaja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u četvrtak, 5. svibnja 2022. uspješno su izvršili prve samostalne letove na helikopteru Bell-206B Jet Ranger III. Pod nadzorom nastavnika letenja 393. eskadrile helikoptera 93. krila HRZ-a, završili su prvi stupanj izobrazbe pod nazivom “Kvalifikacija za letenje na helikopteru”, a koji je ekvivalent “type rating” razini obuke u svijetu.

Prije samih letova učenici-letači položili su ispitne letove pod stručnim nadzorom ovlaštenih ispitivača, što je ujedno bila i posljednja provjera spremnosti za samostalnu provedbu misije.

Obuka po novom programu

“Cilj ovog stupnja obuke bio je podučiti učenike-letače sigurnom upravljanju helikopterom te pravilnim reakcijama u izvanrednim situacijama. Ovo je prvi naraštaj učenika-letača s kojima se obuka provodi po potpuno novom programu razvijenom prema suvremenim standardima pilotske obuke na helikopteru”, izjavio je Časnik za metodiku letačke obuke 393. eskadrile helikoptera 93. krila HRZ-a. 

Voditelj obuke 27. naraštaja budućih hrvatskih vojnih pilota izrazio je zadovoljstvo visokim rezultatima kojima su učenici-letači potvrdili spremnost za nastavak letačke izobrazbe. Ujedno se zahvalio i nastavnicima letenja na iznimnom zalaganju i prenošenju znanja, vještina i stečenih iskustava na svoje učenike, ali i zrakoplovnim tehničarima koji su svojom profesionalnošću pridonijeli realizaciji plana u predviđenom vremenskom roku.

“Budući vojni piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, uspješno izvedeni samostalni letovi rezultat su vaše visoke motivacije, napornog rada te brzog usvajanja znanja i vještina”, letačima su poručili nastavnici.

Učenicima-letačima uručene su spomen-plakete 393. eskadrile helikoptera 93. krila HRZ-a kao uspomena na prvi samostalni let.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Dnevno.hr/S.V./Foto: HRZ/D. Vujević

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.