Održan Izvještajni sabor Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja

24.10.2018. 16:47:55

Na 12. Izvještajnom saboru najavljeno je donošenje Zakona o osobama nestalim u Domovinskom ratu kao ključni iskorak u osiguranju prava obitelji na istinu o njihovim nestalim članovima obitelji

U organizaciji Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja održan je redovni 12. Izvještajni sabor Saveza te susreti članova obitelji nestalih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja od 19. do 21. listopada 2018. godine u Baškoj, na otoku Krku. Izvještajni sabor održan je uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja, a svojim sudjelovanjem podršku su mu pružile i partnerske udruge HVIDRA, Udruga 100%-tnih hrvatskih ratnih vojnih invalida, Zajednica udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, Zajednica udruga civilnih stradalnika Domovinskog rata Republike Hrvatske i drugi. Predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir upoznala je prisutne s najznačajnijim aktivnostima Saveza u 2017. godini i prvoj polovici 2018. godine kao i s planom rada Saveza u sljedećoj godini. Posebno pozitivnom ocijenila je suradnju s Ministarstvom hrvatskih branitelja kao potporom u svim programima Saveza posvećenih prevladavanju izazova i problema s kojima se susreću članovi obitelji te daljnjem osnaživanju procesa rješavanja pitanja nestalih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja. Pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Stjepan Sučić istaknuo je partnersku ulogu Saveza s Upravom za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja te je najavio donošenje Zakona o osobama nestalim u Domovinskom ratu kao ključni iskorak u osiguranju prava obitelji na istinu o njihovim nestalim članovima obitelji. Tom je prilikom održan i aktualni sat pod nazivom „Gdje su naši najmiliji? Obitelji u potrazi za istinom – nestali u potrazi za identitetom“ u sklopu kojeg je pomoćnik ministra Sučić odgovarao na upite članova obitelji nestalih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja kako bi im približio sam proces rješavanja pitanja nestalih osoba. Tijekom aktualnog sata, okupljeni članovi obitelji upoznati su sa stanjem nestalih osoba u Republici Hrvatskoj te kontinuiranim unaprjeđenjem svih procesa u aktivnostima traženja nestalih osoba u mandatu ministra Medveda. Dvanaesti izvještajni sabor protekao je u ozračju punog razumijevanja položaja članova obitelji nestalih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja i približavanja svih aktivnosti Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja kako bi obitelji nakon teških i neizvjesnih godina iščekivanja saznale istinu o sudbini svojih najbližih.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.