Održana sjednica Radne skupine UN-a za prisilne i nedobrovoljne nestanke

22.02.2019. 10:49:52

Na zatvorenom sastanku s članovima Radne skupine UN-a za prisilne i nedobrovoljne nestanke u sklopu 117 . redovne sjednice održane u Sarajevu, BiH.

Predsjednik Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za zatočene i te pomoćnik ministra hrvatskih branitelja nadležan za Upravu za zatočene i nestale Stjepan Sučić sudjelovao je u 15. veljače 2019. godine na zatvorenom sastanku s članovima Radne skupine UN-a za prisilne i nedobrovoljne nestanke u sklopu 117. redovne sjednice održane u Sarajevu, BiH. Pomoćnik ministra Sučić tom je prilikom članove Radne skupine UN-a informirao o dodatnom intenziviranju napora u traženju za osobama nestalim u Domovinskom ratu koje je Uprava za zatočene i nestale provela u mandatu ministra Tome Medveda, a koji su usmjereni na daljnje poboljšanje Hrvatskog modela traženja nestalih osoba. S osvrtom na zadnji posjet Radne skupine Republici Hrvatskoj iz 2014. godine, Sučić je ponovio kako je i dalje temeljni problem rješavanju preostalog broja nestalih osoba nedostatak vjerodostojnih informacija, no kako Uprava za zatočene i nestale kontinuirano poduzima napore kako bi se članovima obitelji nestalih pružila istina o sudbini njihovih najbližih. Posebno je naglasio kako je za učinkovito traženje nestalih osoba težište daljnje jačanje bilateralne suradnje, a u slučaju Republike Hrvatske posebno one s nadležnim tijelima Republike Srbije. Članovi Radne skupine zahvalili su pomoćniku Sučiću na sudjelovanju u 117. sjednici Radne skupine te prilici za upoznavanjem s dostignutim standardima Republike Hrvatske u traženju nestalih osoba. Pozdravili su napredak Uprave za zatočene i nestale koji je prepoznat i u Nastavnom izvješću Radne skupine iz 2018. godine. Po završetku sjednice, pomoćnik Sučić je u sjedištu Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine u Sarajevu održao radni sastanak s predstavnicima Kolegija direktora Instituta kako bi se usuglasio plan suradnje u nadolazećem razdoblju koji proizlazi iz potpisanog Protokola o suradnji. Podsjetimo, na zajedničkoj sjednici Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine održanoj u Sarajevu 7. srpnja 2017. godine, sklopljen je Protokol o suradnji između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine u traženju nestalih osoba, koji je po ispunjenju unutarnjih pravnih postupaka, stupio na snagu 30. svibnja 2018. godine.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.