Odvjetnik Planinić kao vjernik traži zabranu rada Indexa zbog vrijeđanja svetog Leopolda Mandića!

28.04.2016. 19:28:47

NAKON REAKCIJE UDRUGE ‘U IME OBITELJI’ Odvjetnik Krešimir Planinić, član Upravnog odbora udruge “U ime obitelji”, traži zabranu rada portalu “Index” i njegovim novinarima zbog tekstova u kojima se vrijeđa svetac Leopold Mandić, ali i svi katolički vjernici u Hrvatskoj. “Udruga je napravila prekršajnu prijavu, pa se mora javiti oštećenik. Ja sam član Katoličke crkve, priložio sam potvrdu da sam primio sve sakramente, te sam i ja oštećenik. Ako se vrijeđa vjernike i ja sam oštećenik, isto kao i 85 posto Hrvata”, istaknuo je za narod.hr odvjetnik Planinić. Njegova tužba upućena je protiv portala Index, direktorice, glavne urednice, te novinara Hrvoja Marjanovića, Vojislava Mazzocca i “nepoznatog počinitelja” koji je potpisan inicijalima I.K. U obrazloženju tužbe istaknuto je da se novinar Hrvoje Marjanović u svom tekstu „Mrtvaci uživo: Katoličke nekrofilske orgije su najluđi show na HRT-u“ izruguje “hrvatskim svecem Leopoldom Bogdanom Mandićem, vjernicima u Hrvatskoj i izvan domovine koji su se došli pokloniti njegovom tijelu kao svetoj relikviji, dogmama Katoličke Crkve, Katoličkom Crkvom u cjelini i svim vjernicima”. “Ovim se člankom na najprizemniji način uspoređujući vjerske obrede sa seksualnim fetišima. Vjernike se prikazuje kao psihičke bolesnike, a njihovo vjerovanje se prikazuje bolesnim. Opisanim člankom se izruguje sa svetim Leopoldom na način da ga se, zbog toga što je za života bio niskog rasta, prikazuje kao patuljka koji ima seksualne želje prema ženskoj osobi, a sve zaodjenuto u komentar sa skrivenom seksističkom porukom u sebi”, objašnjava Planinić u tužbi. Autor I.K. je napisao tekst “Što slušati u redu za diranje mrtvaca” u kojem su navedene pjesme koje u svom naslovu na hrvatskom ili engleskom jeziku sadrže riječi tijelo i dodir, te su pjesme popraćene uz komentare koji u sebi sadrže očite seksualne aluzije. Vojislav Mazocco je napisao članak „Katolici se razbjesnili i počeli prijetiti- što bi rekao sveti Leopold?“ za koji Planinić navodi da novinar vjernike proglašava teroristima te da omalovažava običaje Katoličke crkve i njene dogme, a javno očitovanje vjere se etiketira i proglašava bolesnim. Ako sud prihvati argumente onda Indexu i njegovim novinarima prema Prekršajnom zakonu prijeti zabrana rada do godinu dana. “Ako se on osjeća uvrijeđenim i ako misli da sam ga je bilo čime diskriminirao njega kao vjernika i njega kao osobu, onda samo pokazuje da apsolutno ništa iz mog teksta nije shvatio. Ja mu ne mogu pomoći. Ne mogu ga učiniti ni pametnijim, ni sposobnijim”, komentirao je tužbi, kako kaže “dotične individue”, za vecernji.hr. Podsjetimo, udruga ‘U ime obitelji’ podnijela je prijavu protiv novinara i urednika Indexa Hrvatskom novinarskom društvu, Pučkoj pravobraniteljici, Agenciji za elektroničke medije i Uredu Komisije za odnose s vjerskim zajednicama.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.