Odvjetnik Planinić o tužbi protiv Indexa: UIO traži prestanak diskriminacije katolika

26.12.2020. 09:20:00

Nakon upada Šimuna Cimermana i Maria Valentića u crkvu na Jarunu, u fokusu pozornosti zbog izljeva mržnje ponovno se našao osnivač portala Index Matija Babić. U objavi na Facebook profilu pozvao je na razbijanje i paljenje crkvenih zgrada te na likvidacije, odnosno ustvrdio je da bi ne paljenje crkvenih zgrada i ne kidanje glava s ramena dokazivalo da “od Hrvata možeš raditi kretene”. Babića su navodno zasmetale nove mjere Stožera i opaska premijera Andreja Plenkovića da se sjedenje satima u kafiću i ispijanje alkohola ne može uspoređivati s misom od sat vremena.

Odvjetnik Planinić: Vrijeđanje i korištenje neprimjerenog rječnika i usporedbi za svetinje katolika od strane Indexa

Ovo nije prvi puta da novinari i osnivač portala Index omalovažavaju vjernike i potiču vjersku nesnošljivost.

Podsjetimo, tijekom 2016. godine udruga U ime obitelji podignula je udružnu tužbu protiv Indexa, zbog vulgarnih objava povodom dolaska tijela svetog Leopolda Mandića u Zagreb. Tužbom se zatražila zaštita od diskriminacije prema osobama katoličke vjeroispovijesti. U studenom 2017. prvostupanjski sud prihvatio je Indexovo tumačenje da nisu htjeli vrijeđati katolike. Jedan od tužitelja, udruga U ime obitelji poručila je da će podnijeti žalbu na nepravednu prvostupanjsku presudu jer nije utemeljena na činjenicama koje je dostavila zagrebačkom Županijskom sudu.

O navedenom slučaju više je za Narod.hr rekao ugledni odvjetnik Krešimir Planinić.

“UIO je podigla 2016. g. tužbu za diskriminaciju osoba katoličke vjeroispovijesti i to ne samo protiv Indexa, već i protiv novinara Hrvoja Marjanovića i Vojislava Mazzocca. Prvoimenovani novinar je npr. štovanje sveca Leopolda Mandića nazvao „nekrofilskim orgijama“, dok je drugoimenovani novinar npr. proglasio običaje Katoličke Crkve bolesnima. Time je udruga U ime obitelji, zajedno s ostalim tužiteljima, tražila da prestane takve vrste diskriminacija prema katolicima. Najednom su se svi tuženici, od Indexa do novinara, tijekom postupka branili da nisu mislili vrijeđati katolike niti Katoličku Crkvu, već da je to bila društvena kritika HRT-a radi izravnog prijenosa crkvene ceremonije i satirički prikaz običaja Katoličke Crkve. Prvostupanjski Županijski sud je takvo obrazloženje prihvatio, a UIO je u studenom 2017. godine izjavio Žalbu Vrhovnom sudu RH.”, ispričao je odvjetnik Planinić i objasnio na što je ukazala UIO u svojoj žalbi Vrhovnom sudu:

“Žalbeni navodi 2017. g. Vrhovnom sudu su obimnije prirode, no ono najbitnije jest da se ističe kako obrana tuženika nevaljano prikazuje svoje tzv. upiranje na kritiku HRT-a, a od svih objavljenih članaka postoji samo jedan koji izriče kritiku radu HRT-a, dok je sve ostalo vrijeđanje i korištenje neprimjerenog rječnika i usporedbi za svetinje katolika te njihove običaje. Ne bih ovom prilikom citirao sve izrečeno u tim navodno satiričnim osvrtima, jer bi bila narušena higijena duše bilo kojeg čovjeka dobre volje.”, zaključio je za Narod.hr odvjetnik Planinić.

Novinare Indexa zasmetala kolona vjernika u Zagrebu za svetog Leopolda  Mandića?

Naime, spomenuti su novinari omalovažavali tisuće vjernika koji su čekali u procesiji koja se protezala u jednom trenutku iz Ilice, ispod Jelačićeva trga, do zagrebačke katedrale kako bi dodirnuli sarkofag svetog Leopolda Bogdana Mandića.

 
Foto: fah
Zagreb, 14.02.2016 - Nakon obreda ispraćaja ispred zagrebačke prvostolnice tijelo sv. Leopolda Bogdana Mandića prevezeno je u crkvu Sv. Leopolda u zagrebačkoj Dubravi, gdje nakon svečanog dočeka uslijedilo bdijenje koje je vodio pater Ivan Ike Mandurić. foto HINA/ Denis CERIĆ /dc


Autor L.K. je napisao tekst “Što slušati u redu za diranje mrtvaca” u kojem su navedene pjesme koje u svom naslovu na hrvatskom ili engleskom jeziku sadrže riječi tijelo i dodir, te su pjesme popraćene uz komentare koji u sebi sadrže očite seksualne aluzije.

Vojislav Mazzocco je napisao članak „Katolici se razbjesnili i počeli prijetiti – što bi rekao sveti Leopold?“ za koji se u tužbi navodi da novinar vjernike proglašava teroristima te da omalovažava običaje Katoličke crkve i njene dogme, a javno očitovanje vjere se etiketira i proglašava bolesnim.

U tužbi koju je U ime obitelji podnijela zajedno s još 4 udruge protiv Indexa istaknuto je da novinar Hrvoje Marjanović u svom tekstu „Mrtvaci uživo: Katoličke nekrofilske orgije su najluđi show na HRT-u“ na najprizemniji način uspoređivao vjerske obrede sa seksualnim fetišima, vjernike prikazivao kao psihičke bolesnike, a njihovo vjerovanje bolesnim. Vojislav Mazzocco u članku „Katolici se razbjesnili i počeli prijetiti – što bi rekao sveti Leopold?“ vjernike je proglašavao teroristima, a javno očitovanje vjere etiketirao i proglašavao bolesnim.

Ipak, Županijski sud u Zagrebu donio je u studenom 2017. nepravomoćnu presudu po kojoj je nakladnika portala Index.hr i njegove novinare, Vojislava Mazzocca i Hrvoja Marjanovića, oslobodio optužbe da vulgarnim tekstovima o dolasku tijela Bogdana Mandića u Zagreb diskriminiraju osobe katoličke vjeroispovijedi. Sutkinja Lidija Jelavić prihvatila je tumačenje tuženika te presudila da “vjernici nisu bili ‘meta’ predmetnih članaka već je njihov smisao i cilj bio izreći satiričku kritiku TV prijenosa predmetnog događaja.”

Cijelu tužbu možete pogledati ovdje: Udružna tužba.

Babić, osnivač Indexa, ali i Index poznati su po napadima na vjernike i vjerskoj nesnošljivosti

Uoči blagdana Uskrsa, osnivač portala Index.hrMatija Babić, osvrnuo se na održavanje tradicijske procesije Za križen na otoku Hvaru, koja je upisana na UNESCO-v popis nematerijalne svjetske baštine u Europi.

Svojom je objavom napao vjerske slobode, a vulgarnim rječnikom komentirao križ koji na procesiji nosi križonoša te Isusa nazvao ‘židovskim zombijem’. Njegovu objavu donosimo u cijelosti.

“Ok, zatvorit sve kafiće, j*** tih par desetaka tisuća konobara. Ok, i sve restorane zatvorit, j*** kuhare. Ok, i sve ostale biznise zatvorit, marš, koji k*** će nam privatni sektor. Ali ako jednu stvar treba dopustit, treba dopustit da par stotina neukih otočana nanaša neki k*** jer vjeruju da je židovski zombi koji je sam svoj otac prije dvije tisuće godina umro i oživio da bi nam oprostio što je žena rebro pojela jabuku. Prioriteti su prioriteti, ne treba se ni te epidemije držat ko pijan plota.”, napisao je Babić.

Portal Index razvio je i cijelu teoriju zavjere oko izvedbe “Pater nostera” Nikolaia Rimsky-Korsakova, čuvenog ruskog kompozitora s kraja 19. i početka 20. stoljeća.

“Na koji je način molitva Očenaš povezana s hrvatskim izvoznicima, ostaje nejasno. Zanimljivo je da je Očenaš na Konvenciji izvoznika pjevao Akademski zbog FER-a, čiji je dekan Mislav Grgić, povezan s moćnim ekstremnim katolicima. Grgić nije odgovorio na Indexov upit o pjevanju Očenaša na Konvenciji izvoznika”, piše Index.

Zapitali su se i “Što to povezuje FER i moćne ekstremne katolike?” te napomenuli kako su  FER i katolička televizija Laudato potpisali ugovor o suradnji. Time je FER, možda i najkvalitetniji fakultet Sveučilišta u Zagrebu, za progresivni Index postao “katolibansko leglo”.

No odgovor na pitanje Indexa na koji način je Oče naš povezan s izvoznicima je vrlo jednostavan, djelo je izvedeno jer se radi o jednom od često izvođenih djela klasičnog repertoara, a zborovi, pa i onaj FER-a, u pravilu izvode klasična djela, a ne hip-hop. Rimsky-Korsakov je uglazbio “Oče naš” 1883. godine, a pored njega su od čuvenih glazbenika klasičnog perioda to uradili još Čajkovski, Sergej Rahmanjinov, Igor Stravinski, i brojni drugi umjetnici.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: ig/Foto: Fah/Snimka zaslona (Fotomontaža: Narod.hr)

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.