'Oj ustaše, neka, neka, duboka vas čeka reka, ljude klati, žene silovati' hit na utakmici

07.09.2013. 18:59:38

- Prije početka utakmice na dnu sjeverne tribine postavljen je transparent veličine 1.5x20 metara, obojen kao srpska zastava, a na kojem je velikim ćiriličkim slovima pisalo Vukovar- potvrđuje Čičak te nadodaje kako se i prije utakmice skandiralo 'Jebi ustaše'. -Kasnije i u vrijeme predstavljanja hrvatskih igrača cijeli stadion je zviždao i skandirao, a službeni orkestar intonira Marš na Drinu stoji u izvješću HHO-a.

Prvi potpredsjednik srbijanske vlade i koordinator službi sigurnosti u toj zemlji Aleksandar Vučić ne tako davno izjavljivao je kako će susret hrvatske i srpske momčadi biti test koji će pokazati funkcionira li država. Spominjao je u srbijanski potpredsjednik i to da će svi koji se ne drže zakona biti kažnjeni, ali i to da se njima ne može dogoditi da se nekažnjeno razbijaju ploče na bilo kojim pismima, referirajući se na Vukovar. Njegova zemlja je, kazivao je ovaj političar ozbiljna država te je obaveza jamčiti mir svakom sudioniku utakmice, a svoje tvrdnje potkrijepio je pozvavši roditelje s djecom na utakmicu.

No, ako su roditelji doista poveli svoju djecu na utakmicu, imala su djeca što za vidjeti. Krajnje ozbiljno, ozbiljna država pala je na testu. Neukusan doček našim igračima priredili su srpski navijači. Na jednoj od tribina postavljen je transparent 'Vukovar' ispisan ćirilicom, a iz publike su se čuli povici 'Ubij ustaše!'. Izlazak naših igrača na Marakanu kasnio je nekoliko minuta, čekalo se da dodatno siguranje dođe u tunel, a publima je našima servirala lijepe riječi 'Marš na Drinu!', orilo se stadionom. Ništa korektniji navijači nisu bili niti u trenutcima kada je Dario Srna držao govor. Protoklarni Uefin govor popraćen je zvižducima jednako kao i hrvatska himna. I tijekom utakmice srpski navijači nisu dali mira 'Gradu heroju' pa su se na stadionu čuli povici 'Vukovar, Vukovar!'. U Beogradu se, kao što reče njihov potpredsjednik, ne razbijaju ploče, ali zato se palila hrvatska zastava. Pitamo se što bi se tek zbivalo u ovoj ozbiljnoj zemlji da je kojim slučajem stadion bio popunjen. Naime, kapacitet stadiona za ovu utakmicu visokog rizika smanjen je s 50 na 40 tisuća ljudi. Usprkos tome, stadion nije bio do kraja popunjen, a mirnoj atmosferi nije doprinijela niti zabrana točenja alkohola, kao niti osiguranje tisuća pripadnika policijskih snaga.

Promatrač ove sporne utakmice bio je i HHO u okviru projekta 'Izravna prevencija navijačkog nasilja' na čelu s Ivanom Zvonimirom Čičkom. Čelnik HHO-a potvrdio je da na stadionu nije bilo hrvatskih navijača, osim pripadnika službenih delegacija te da je samu utakmicu oko beogradskog stadiona osiguravao veliki broj policajaca. Međutim, na utakmicu je, smatra Čičak, bitno utjecala atmosfera političkih tenzija u Hrvatskoj i srpskoj javnosti zbog uvođenja ćiriličnih natpisa u Vukovaru. Naime, čelnik HHO-a kaže da je naša Vlada pokušala sprovoditi Ustavni zakon i uvesti ćirilično pismo, ali da je to pismo kojim su se služili pripadnici nacionalne manjine u Vukovaru koji je do temelja razrušen, a velik broj stanovništva je i ubijen upravo od strane jugoslavenske vojske i srpskih paravojnih snaga.

- Prije početka utakmice na dnu sjeverne tribine postavljen je transparent veličine 1.5x20 metara, obojen kao srpska zastava, a na kojem je velikim ćiriličkim slovima pisalo Vukovar- potvrđuje Čičak te nadodaje kako se i prije utakmice skandiralo 'Jebi ustaše'. - Kasnije i u vrijeme predstavljanja hrvatskih igrača cijeli stadion je zviždao i skandirao, a službeni orkestar intonira Marš na Drinu stoji u izvješću HHO-a.

No, provokacije tu ne staju. Nakon nekog vremena slijedi ometanje hrvatskih igrača laserom, a potom i bakljada te paljenje hrvatske zastave. - Stadion skandira 'ubi ustaše, a potom cijeli stadion nekoliko puta skandira 'Vukovar je naš - kaže Čičak te naglašava da su time izrazili teritorijalne pretenzije prema hrvatskom gradu.

'Oj ustaše, neka, neka, duboka vas čeka reka, ljude klati, žene silovati' jedan je od povika na stadionu ove ozbiljne države. Da bi atomsfera bila potpuna pobrinuo se organizator koji pušta pjesmu 'Marš na Drinu', a niti drugo poluvrijeme nije prošlo bez petardi, topovskih udara i boca. U jednom trenutku skandiralo se i 'četnici, četnici'. - Nakon utakmice počnje skandiranje predsjedniku Fudbalskog saveza Srbije, Tomislavu Karađiću, nazivajući i njega tole ustašom. Svi igrači i vodstva obiju reprezentacija okupili su se na sredini terene i zajednički krenuli prema izlaznom tunelu,  čime je spriječeno intenzivnije gađanje hrvatskih igrača predmetima koji su letjeli na teren sa dijela sjeverne tribine- zaključio je izvještaj s utakmice Čičak.

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.