Okrugli stol "Informirani pristanak" o zaštiti pacijenata s duševnim smetnjama

02.11.2019. 14:40:00

Okrugli stol pod nazivom "Informirani pristanak - Znam zašto sam ovdje“ o izazovima u zaštiti prava pacijenata s duševnim smetnjama prilikom njihove hospitalizacije održat će se u ponedjeljak u organizaciji pučke pravobraniteljice Lore Vidović.

Ured pučke braniteljice u najavi upozorava da, iako dobrovoljna, hospitalizacija - u slučaju kad pacijent u potpunosti ne razumije gdje se i zašto nalazi, koja su njegova prava, kad ne zna razloge i svrhu liječenja, kao i razlog smještaja na zaključanim odjelima koje ne mogu napuštati niti zbog odlaska u šetnju - predstavlja kršenje njihovih prava. 

"Osim toga, prema osobama na dobrovoljnom smještaju u psihijatrijskim ustanovama često se, nakon prijema i potpisivanja pristanka, primjenjuju i mjere sputavanja, premda je to predviđeno samo kada zbog njihovog ponašanja postoji mogućnost izravnog ugrožavanja vlastitog ili tuđeg života, odnosno zdravlja", stoji u priopćenju. 

Ured pučke pravobraniteljice smatra kako upravo informirani pristanak i dobrovoljno prihvaćanje suradnje tijekom liječenja, uz potpuno razumijevanje, kao i briga za najbolji interes pacijenta i minimalno ograničenje, predstavljaju način kako zaštititi ljudska prava osoba s duševnim smetnjama u situacijama dobrovoljne hospitalizacije.

Raspravu o toj temi otvorit će Lora Vidović, a u na okruglom stolu će govoriti i pomoćnik ministra u Ministarstvu zdravstva Vili Beroš, zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mira Pekeč - Knežević, voditeljica Referentnog centra za psihosocijalnu rehabilitaciju KP Vrapče te predsjednica Hrvatskog društva za kliničku psihijatriju HLZ-a Slađana Štrkalj Ivezić,. Govorit će i Sunčana Roksandić Vidlička sa zagrebačkog Pravnog fakulteta, Kristina Jandrić iz Udruge za zaštitu i promicanje mentalnog zdravlja "Svitanje“ te Vlatka Ročić Petak i Ksenija Kapelj iz Udruge "Ludruga“, kao i drugi sudionici iz područja zdravstva, prava te institucija za zaštitu ljudskih prava i civilnog društva.

Okrugli stol će se od 10 do 13 sati održati u prostorima Ureda pučke pravobraniteljice, Trg hrvatskih velikana 6.

(Hina) pp/xtdel ybdj

Izvor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.