OKRUGLI STOL "Topništvo Kc-kžž u Domovinskom ratu"

17.12.2019. 15:10:00

U organizaciji UDVDR Podružnice Koprivničko-križevačke županije organiziran je još jedan okrugli stol u sklopu projekta udruge "Promicanje vrijednosti Domovinskog rata u Koprivničko-križevačkoj županiji". Tema okruglog stola je bila " Topništvo Koprivničko-križevačke županije u Domovinskom ratu" događaju koji je organiziran u koprivničkoj Gradskoj vijećnici uz izlagače,ratne zapovjednike topničkih postrojbi nazočili su i brojni branitelji, povjesničari i zainteresirani građani za ovu temu koja do sada nikada u Koprivnici nije na ovaj način i u ovakvom obliku predstavljena. Na početku rada sve prisutne je pozdravio zamjenik župana Ratimir Ljubić istaknuvši potporu naše županije UDVDR za ovakve prepoznatljive projekte kao primjer aktivnog rada županijske veteranske udruge. Posebna nam je čast bila da su se našem pozivu za sudjelovanje u radu okruglog stola svojim izlaganjima okupljenima obratili brigadni general RUDI STIPČIĆ, ratni zapovjednik Operativne grupe Posavina sa osvrtom na operacije Orkan-91,Otkos-10 i Papuk -91 te brigadni general MILAN MIHIĆ, ratni načelnik topništva Hrvatske vojske u Domovinskom ratu koji nas je upoznao sa nastankom i razvojem topništva hrvatske vojske tijekom Domovinskog rata (1991.-1995.). Slijedeći izlagač bio je brigadir ŽELJKO TOPOLOVEC, ratni načelnik topništva Operativne grupe Posavina i zapovjednik 15.mpoad Križevci sa temom ustrojavanje i ratni put 15.mpoad Križevci i topništvo OG Posavina do 15.siječnja 1991.god. Brigadir DARKO KEREŠA, ratni načelnik topništva Operativne zone Bjelovar 1991.god., upoznao nas je i sa topništvom Operativne zone Bjelovar 1991.god. Pukovnik MILAN JURIĆ, ratni načelnik topništva 117. br. “R“ Koprivničko- križevačke izlagao je temu o ustrojavanju topništva 117.br. HV i djelovanju koprivničkog 6. haubičkog divizijuna 105 mm. O ratnom putu 15.PO trbr Križevci govorio je brigadir DARKO KEREŠA, ratni zapovjednik protuoklopne brigade. Bojnik DAMIR VUKOVIĆ, ratni zapovjednik 13.PO trd Koprivnica predstavio je okupljenima temu ustrojavanje i ratni put 13.PO trd Koprivnica a nakon njega je brigadir MARIJAN CIKUŠ, današnji zapovjednik Topničko - raketne pukovnije iz Bjelovara u vrlo zanimljivoj prezentaciji govorio o hrvatskom topništvu danas i perspektivama razvoja istog. Zajednički zaključak svih sudionika okruglog stola je da do danas, nije bilo ovakve sveobuhvatne analize i predstavljanja topništva, naših topničkih postrojbi i ratnih zapovjednika topničkih postrojbi naše županije. A naši zapovjednici i topničke postrojbe su dale nemjerljiv doprinos u razvoju hrvatskog topništva, djelovanjem u Domovinskom ratu kao i zapovijedanju topničkim postrojbama tijekom Domovinskog rata.

Izvor: Facebook

Izvorni autor: Damir Vukovć/Dražen Šemovčan Šeki/Foto: UDVDR KCKŽŽ

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.