“Oluja je pokazala da je hrvatska vojska u stanju štititi tada mladu državu”

06.08.2018. 11:48:38

Gotovo je. To je taj kolektivni osjećaj koji je prohujao Hrvatskom nakon što se pročula vijest da je hrvatska vojska uspješno ušla u Knin. Grad koji je bio simbol svega lošega što se prethodne četiri godine događalo. Znak za kraj opće opasnosti u mnogim gradovima doslovno je donio uzdah olakšanja.

O vojno-redarstvenoj akciji Oluja u Temi dana razgovarali smo s umirovljenim generalom Pavom Miljavcom, umirovljenim pukovnikom Markom Vukasovićem i Sinišom Jurkovićem, zapovjednikom Hrvatske kopnene vojske. Miljavac je podsjetio kako je akcija donesena na Brijunima na sastanku s predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom na kojem su još bili generali Gotovina i Červenko. Odlučilo se dan uoči Ženeve, gdje se naša delegacija našla s pobunjenim Srbima. Predsjednik je točno rekao: ‘Ako pobunjeni Srbi bace oružje i priznaju hrvatsku državu, u operaciju se ne ide. U protivnom, u četvrtak navečer sazivam VONS i u 5 ujutro se kreće u akciju“, prepričao je Miljavac. Znali smo da Srbi neće baciti oružje i počele se završne pripreme…, prisjetio se. Napali smo u 22 pravca tako da neprijatelj nije znao koji će pravac biti najvažniji. Nama je bio najvažniji Knin, dodao je. Podsjetio je na činjenicu na koju se često zaboravlja, a to je da je istovremeno u Istočnoj Slavoniji pokrenuta operacija Zid koja se može smatrati dijelom Oluje Vukasović je rekao kako je u trenuku kad je njegova Prva pješačka bojna dobila zapovjed da krene u akciju, zavladao ushit jer je 4. gardijska brigada kao i cjelokupna hrvatska vojska bila spremna odraditi tu nacionalnu zadaću. Jurković je rekao kako se Oluja proučava na ratnim školama u Americi, u našim ratnim školama. Ono što učimo vojsku su temeljne vrijednosti na kojima je dobiven Domovinski rat. Za njega je najvažniji cilj koji je Oluja ostvarila taj što je pokazala da je hrvatska vojska spremna štititi tada mladu hrvatsku državu.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.