Omikron uzrokuje tek glavobolju i umor?! Njemački epidemiolog: Ovaj soj mogao bi nam biti božićni dar

30.11.2021. 16:17:00

Nakon što su liječnici u Južnoj Africi rekli da novi soj koronavirusa, omikron, uzrokuje znatno blaže simptome bolesti poput glavobolje i umora, profesor Karl Lauterbach, klinički epidemiolog koji se kandidira za sljedećeg njemačkog ministra zdravstva, rekao je da rana izvješća znače da bi omikron mogao biti 'božićni dar' i možda čak ubrzati kraj pandemije
Sugerirao je da omikron ima puno mutacija - 32 samo na proteinu šiljka, dvostruko više od soja delta - što bi moglo značiti da je manje smrtonosan, javlja Daily Mail.

Profesor Paul Hunter, stručnjak za zarazne bolesti na Sveučilištu East Anglia, rekao je da bi se teorija 'mogla pokazati istinitom', ali je istaknuo i da visoka prokuženost i procijepljenost mogu pružiti zaštitu od soja. 

To bi također bio pozitivan znak jer pokazuje da jako mutirana varijanta nije potpuno neprepoznatljiva za imunološki sustav onih koji su preboljeli covid ili su cijepljeni.

Znanstvenici su dugo upozoravali da je malo vjerojatno da će koronavirus biti iskorijenjen, već će prijeći u blaži virus sličan prehladi.

Međutim stručnjaci su danas upozorili da im je potrebno najmanje dva tjedna kako bi se utvrdilo kakav će učinak imati omikron, zbog vremena koje je potrebno da netko razvije simptome bolesti nakon zaraze.

Uz to, kaže se da je potreban oprez jer većina osoba koje su se zarazile omikronom mlađe je životne dobi.

Nova varijanta otkrivena je prvi put prošlog tjedna, a većina slučajeva koncentrirana je u Južnoj Africi.

Izvor: Tportal

Izvorni autor: V.P.P./IFoto: gor Kralj/Pixsell/Action Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.