On je novi šef HSP-a: Koaliciju s HDZ-om 'naplatio' stanom!

21.01.2014. 11:36:03

1_189443

Poznato je kako je Matković blizak i sa Antom Đapićem, a da je to zaista tako govori i tvrdnja da ne vidi zapreke u suradnji s njime. Cilj mu je izgradnja stranke na svim razinama, a to će postići, kako je rekao, svježim snagama koje će vratiti ugled podijeljenim pravašima.

Nakon što je Ministarstvo uprave svojim rješenjem poništilo oba Sabora HSP-a, onaj Daniela Srba sazvan u Sisku kao i onaj Josipa Matkovića sazvanog u Osijeku, većina članova Predsjedništva HSP-a sazvala je izvanredni sabor stranke, i u Zagrebu za novog predsjednika izabrala Josipa Matkovića, dugogodišnjeg člana te stranke i donedavnog predsjednika županijske organizacije splitsko-dalmatinske županije, priopćili su HSP-ovci okupljeni oko Matkovića.

Kako stoji u priopćenju, članovi stranke posavjetovali su se s pravnim stručnjacima te otklonili sve nepravilnosti zbog kojih je Ministarstvo uprave poništilo prethodni izvanredni izborni sabor.

-Također ističemo da smo bivšem predsjedniku Danielu Srbu ponudili kompromis, da, usprkos činjenici što nema većinu ni u jednom stranačkom tijelu, sazove sjednicu predsjedništva HSP-a. Na tu sjednicu bi došla većina članova predsjedništva koja podržava Matkovića i bila spremna odustati od već ranije zakazanog sabora HSP-a te bi prihvatiti datum sabora koji je sada već bivši predsjednik odredio za 1. veljače 2014., pod uvjetom da se svim članovima HSP koji to žele omogući dolazak na sabor i izbor novog vodstva po modelu 'jedan član jedan glas', kao i uvjet da se i Srb i Matković povuku iz kandidature za čelnog čovjeka HSP-a, čime bi se izabrao netko drugi tko bi na izvjestan način izmirio 'zaraćene strane' te s novim vodstvom krenuo u obnovu Hrvatske stranke prava-stoji u priopćenju HSP-a.

Takav prijedlog Srb je, dodaju, odbio premda su bili prisiljeni na ovakav potez kako bi vratili HSP na mjesto na političkoj sceni u Hrvatskoj, koje joj objektivno pripada. Na koncu je Matković istaknuo da od bivšeg predsjednika Srba očekuje da prizna novo vodstvo i prestane s igrokazima u kojem već punih godinu dana igra ulogu glavnog klauna uz obmanjivanje članstva navodnim prijetnjama i isključenjima, navodi se u priopćenju. Ovakav scenarij ne iznenađuje previše jer Josip Matković, Trogiranin i profesor povijesti nedavno je u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju naveo kako je jedini legalni predsjednik stranke. Njegov izbor možda ne bi nikoga niti začudio da na drugom Saboru u Sisku za čelnika pravaša nije izabran Danijel Srb. Matković je međutim, bez dileme tvrdio kako je sisački izborni skup nelegalan jer nije sazvan temeljem Statuta. Mladi pravaš ima svega 36 godina, ali uvjeren je da je Srb posve izgubio legitimitet i moralno pravo da govori u ime HSP-a jer je gubitnik svih izbora i krivac za loše rezultate na izborima za Europski parlament. Poznato je kako je Matković blizak i sa Antom Đapićem, a da je to zaista tako govori i tvrdnja da ne vidi zapreke u suradnji s njime. Cilj mu je izgradnja stranke na svim razinama, a to će postići, kako je rekao, svježim snagama koje će vratiti ugled podijeljenim pravašima.

Kako se vraća ugled, Josip Matković najbolje zna. Naime profesor povijesti i dugogodišnji član HSP-a postao je svojevremeno pročelnikom županijskog Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb. Potom je postao savjetnik u istom Odjelu, a do izbora na čelno mjesto HSP-a bio je predsjednik stranačke podružnice u Trogiru. Bio je sedmi na stranačkoj listi na izborima za Sabor 2007. godine, a četiri godine poslije bio je osmi na listi HSP-a u IX. Izbornoj jedinici.

Dan uoči potpisivanja koalicijskog sporazuma između HSP-a i trogirskog HDZ-a 26. svibnja 2009. Matkovićeva baka postala je bogatija za stan vrijedan 118, 5 tisuća eura. Predsjednik trogirskog HSP-a Matković optužen je da je kao protuuslugu za podršku trogirskom HSP-u u drugom krugu izbora za gradonačelnika dobio spomenuti stan. U kaznenoj prijavi Uskoku koju je protiv njega podnijela nepoznata osoba, pisao je Nacional, da ta osoba tvrdi da je dan uoči potpisivanja sporazuma između dviju stranaka njegova baka postala bogatija za stan. Sve to odvilo se 16. svibnja 2009. godine. Matković je prema pisanju ovog medija uvjetovao šefovima lokalnog HDZ-a da će ih njegova stranka podržati u drugom krugu, ako mu se daruje nekretnina čije je minimalna vrijednost 100 tisuća eura, što su ovi i učinili. Potom je 25. svibnja 2009. godine kod javnog bilježnika Željane Biuk u Trogiru sklopljen kupoprodajni ugovor između Matkovićeve bake i Joška Bilića, kandidata za dogradonačelnika Trogira. Sve to potkrijepljeno je inače i kupoprodajnim ugovorima. Zanimljivo, njegova baka inače je u to doba imala 77 godina, a uz to nije imala niti dana radnog staža. Stoga se sumnjalo da je gospođa samo paravan za transakciju stančića od 55 kvadrata s terasom od 35 kvadrata u Ulici kralja Tomislava na Čiovu. Žena je inače nedugo potom stan darovala Matkovićevom ocu koji je istog dana stan prepisao na sina. U Uskokovoj prijavi navodi se i kako je Matković u međuvremenu postao vlasnik podrumskog prostora u cijeloj dužini stana za 30 tisuća eura, čije je porijeklo također upitno. Nakon toga prodao je stan u Zagrebu te prebacio kredit Splitske banke na dobiveni stan kako bi sve izgledalo transparentno i zakonito.

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.