'On je u buntovničkom duhu rekao istinu o američkom špijuniranju cijelog svijeta'

06.07.2013. 09:25:24

Venezuelski predsjednik Nicolas Maduro ponudio je u petak azil bivšem suradniku američkih tajnih službi Edwardu Snowdenu, kojega Washington traži zbog objavljivanja informacija o američkim špijunskim programima. "U ime američke časti ... odlučio sam ponuditi humanitarni azil Edwardu Snowdenu", rekao je Maduro tijekom vojne parade kojom je obilježen Dan neovisnosti Venezuele. "On je mladić koji je rekao istinu, u buntovničkom duhu, o američkom špijuniranju čitavog svijeta", dodao je Maduro. Vjeruje se da se američki zviždač Snowden (30) nalazi u tranzitnoj zoni moskovske zračne luke Šeremetjevo. Ruski dužnosnici potvrdili su da se on tamo nalazi otkako je 23. lipnja sletio zrakoplovom iz Hong Konga, ali su se distancirali od tog slučaja tvrdeći da će Snowden biti na ruskom tlu tek ako prođe kontrolu putovnica. >> Palac dole za NSA: Počinju veliki prosvjedi protiv špijuniranja na internetu! Zasad nije jasno kako će Snowden reagirati na ponudu Madura, ni kako bi došao do Venezuele ako prihvati azil u toj zemlji. U petak je i Nikaragva potrdila da je primila Snowdenov zahtjev za azil, te da će ga odobriti "ako to dopuste okolnosti". Snowden je tražio azil u više od 20 zemalja, uglavnom europskih i južnoameričkih, a za Guardian je rekao kako bi želio azil u zemlji koja poštuje iste vrijednosti kao on, a "Island je tome najbliži". No da bi tražio islandski azil, Snowden bi morao stupiti na islandsko tlo. Podaci koje je objavio taj bivši analitičar američke obavještajne službe otkrili su svijetu razmjere američkog prikupljanja podataka o telefonskom i internetskom prometu, iako američki obavještajci tvrde da su ti programi usmjereni protiv stranaca i osoba za koje se sumnja da su teroristi, uglavnom u inozemstvu. Rusija gubi strpljenje Mnoge europske zemlje, poput Austrije, Finske, Irske, Nizozemske, Norveške, Švicarske i Španjolske, upravo kao i Island, traže da zahtjev za azil podnese iz zemlje. I talijanski ministar vanjskih poslova u četvrtak je rekao da Snowdenu neće dati azil ako nije u zemlji, a francuski ministar unutarnjih poslova Manuel Valls rekao je da njegova zemlja neće obrađivati Snowdenov zahtjev. I Rusija navodno gubi strpljenje sa Snowdenom. Zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov rekao je za Reuters da bi Snowden trebao skloniti na neko drugo mjesto. "Mora odlučiti kamo će", rekao je Rjabkov za Reuters. "U ovome trenutku mi nemamo službeni zahtjev Snowdena kojim bi tražio azil u Rusiji". (Hina) Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.