OPET BI SRBI GRABILI PO HRVATSKOJ, UZELI SU ODVJETNIKA! Žele ‘nazad’ hrpu skupih nekretnina i tvrtki: ‘Hrvatska to godinama ignorira’

18.08.2022. 16:05:00

PRSTE K SEBI!

Investiciono-razvojna banka (IRB) Republike Srpske pokrenula je posredstvom riječkog odvjetnika Vladana Zečevića više sudskih, upravnih i drugih postupaka pred nadležnim organima u Hrvatskoj, da bi javna poduzeća iz Republike Srpske vratila svoju predratnu imovinu u ovoj državi, piše Politika.

Analizirajući dosadašnje rezultate naveli su da je u periodu od godinu dana, a na osnovu uvida na terenu i analize imovinsko-pravne dokumentacije, utvrđeno “stvarno i pravno stanje svake pojedinačne nekretnine, što je bio i jedan od osnovnih zadataka riječkog advokata u skladu sa potpisanim ugovorom o pružanju pravnih usluga”.

Politika piše da se radi o par desetaka nekretninama koje se nalaze u Dalmaciji, Slavoniji, Posavini i Baniji, a riječ je o nekadašnjim radničkim odmaralištima, zemljištu, poslovnim prostorima, trgovinama, uredima, skladištima… Neke od njih i danas su u funkciji. 

Odvjetnik Zečević potvrdio je za Glas Srpske pokretanje ovih postupaka pred nadležnim organima u Hrvatskoj, ne otkrivajući pri tome više detalja.

Zoran Ristić, predsjednik udruženja ‘Oduzeta imovina’ bio je nešto rječitiji pa je za Glas Srpske rekao da “Hrvatska već godinama ignorira Aneks G”.

“U njemu je navedeno da će prava na pokretnu i nepokretnu imovinu, na koju su građani ili druge pravne osobe imali pravo 31. prosinca 1990. biti priznata, zaštićena i vraćena od strane te države”, poručio je.

Umesto toga, tvrdi Ristić, Hrvatska je svu ovu imovinu proglasila državnom dajući je pod zakup na 30 godina.

“Taj proces i danas traje. Jedan privatnik iz Gruda nedavno je uložio ogroman novac u kupovinu, odnosno zakup hotela na Makarskoj rivijeri. I to ništa ne bi bilo sporno da se ne radi o imovini koja pripada Elektroprivredi BiH”, kaže Ristić.

Dodao je da se vrijednost imovine tvrtki iz BiH i Srbije u Hrvatskoj procjenjuje na deset milijardi maraka.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Dnevno.hr/Foto: snimka zaslona/YouTube

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.