OPORBA PLENKOVIĆU PRIPREMA GADAN UDARAC! U ovome ga spašava Milanović: Neće se dogoditi ništa

20.01.2022. 10:21:00

Iako je afera HNB pala u drugi plan, oporbeni saborski zastupnici s tim se ne namjeravaju pomiriti pa tako tvrde kako će u nadolazećem periodu od premijera Andreja Plenkovića zahtijevati da se pozabavi tom tematikom. Osim toga, u platformi Možemo mogu se čuti najave kako će inzistirati na ostavci guvernera Borisa Vujčića, dok se usporedno s time govori i o tome kako bi se ovom tematikom mogao pozabaviti europski tužitelj pa i pojedine europske institucije.

Premda se oporba kani baviti Vujčićem, Plenković ga izgleda ne namjerava micati, mada se i po HDZ-u šuškalo kako bi na guvernerovu poziciju mogla doći bivša ministrica gospodarstva i aktualna šefica Podravke Martina Dalić.

”On je čovjek u čijem će mandatu hrvatska kunu zamijeniti eurom, Plenkoviću je to prevažno da bi se sada u finišu tog posla odricao Vujčića, uz to, on i Dalić su prijatelji pa je malo vjerojatno da će se ona upustiti u takve transfere”, komentira naš sugovornik iz HDZ-a te naglašava kako je Plenković prije izbijanja ove posljednje afere Vujčića hvalio radi toga što se korektno ponio u korona krizi. ”Vidjeli ste da je Vujčiću naklonjen i Milanović, predsjednik je prijatelj s guvernerom, otvoreno je stao u njegovu obranu pa izgleda da je ovo jedna od rijetkih tema oko koje će se složiti premijer i predsjednik, a to znači da Vujčić ima snažnu političku potporu”, ocjenjuje naš sugovornik te naglašava da se Vujčića percipira kao stručnjaka za financije koji nema ni ideološki, ni politički predznak.

Ne zanima ga politika

”Njega ne zanimaju ni politika, ni ideologija, on je izgradio imidž u bankarskom svijetu, u korektnim je odnosima i sa SDP-ovcima, i sa HDZ-ovcima, njega je još Sanader pozivao u svoju Vladu, ali Vujčić na to nije želio pristati, zvao ga je i Milanović, no ni na to nije pristao, premda su oni odlični prijatelji, povezuje ih Emil Tedeschki, njih su trojica zajedno ljetovali, međutim, Vujčić ne želi izaći iz svojeg kruga djelovanja”, smatra HDZ-ovac s kojim smo razgovarali.

Inače je Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga nedavno pokrenula nadzor kako bi se utvrdilo jesu li zaposlenici Hrvatske narodne banke doista prekršili Odredbe Uredbe o zlouporabi tržišta i Zakona o tržištu kapitala, odnosno jesu li uistinu tijekom trgovanja vrijednosnim papirima trgovali temeljem povlaštenih informacija. 

No, u HDZ-u ne vjeruju da bi i ta istraga mogla uroditi plodom te smatraju kako će saga s Vujčićem okončani slično kao što je nedavno okončana saga sa glavnom državnom odvjetnicom Zlatom Hrvoj Šipek koja je bez obzira na prozivke i medijske analize ostala na poziciji.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Iva Međugorac/Foto: Sanjin Strukić, Goran Stanzl/PIXSELL

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.