Opskurna austrijska organizacija traži zabranu “ustaškog derneka na Bleiburgu”

29.03.2018. 10:39:54

“Dugoročno želimo da se taj skup više ne održava. Želimo zato staviti na raspolaganje zbirku tekstova koja će, nadamo se, opravdati kritičko promatranje ovog skupa”, navode iz inicijative navode iz AK Pliberk Bleiburg Opskurna austrijska organizacija AK Pliberk Bleiburg, koja djeluje pod sloganom “Protiv svakog nacionalizma i povijesnog revizionizma”, pokrenula je online kampanju protiv komemoracije žrtvama partizanskog terora koja se svake godine obilježava na Bleiburga. Na internetskoj adresi no-ustasa.at te nejasne austrijske skupine objavljeni su teskstovi o povijesnoj pozadini blajburške komemoracije, s tvrdnjom da se komemoracija pretvorila u jedan od “najvećih neonacističkih skupova u Europi”. Kao dokaz za takve tvrdnje u većini su tekstovi iz hrvatskih medija, od  propalaog tjednika Feral do Novog lista, Vjesnika i tekstova Zorana Pusića. “Svake godine se u svibnju nadomak Bleiburga sastaje više tisuća nacionalista iz Hrvatske i hrvatske dijaspore. Pod plaštom crkvene komemoracije odaje se počast NDH koja je kolaborirala s nacističkom Njemačkom i relativiziraju se njihovi zločini. Među sudionicima su visoki crkveni predstavnici, pa sve do neonacista iz mreže Krv i čast, to jest okupljen je cijeli spektar ekstremne desnice iz Hrvatske, što Bleiburg čini najvećom fašističkom manifestacijom u Europi”, navodi se u priopćenju AK Pliberk Bleiburga. “Dugoročno želimo da se taj skup više ne održava. Želimo zato staviti na raspolaganje zbirku tekstova koja će, nadamo se, opravdati kritičko promatranje ovog skupa”, navode iz inicijative. U tekstovima koji su objavljeni na stranici no-ustasa.at , a za koje nam google prevoditelj sugerira da su izvorno napisani na hrvatkom jeziku pa prevedeni na njemački, nalaze se i oni koji se bave “Mitom Bleiburga” i tezama da se tamo dogodio “holokaust nad Hrvatima.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.