OPTUŽEN ZA RATNI ZLOČIN Gojko Eror izručen Hrvatskoj, nalazi se u osječkom zatvoru

23.03.2014. 09:41:44

OSIJEK - Hrvatski Srbin Gojko Eror, optužen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva tijekom Domovinskog rata, izručen je s Malte Hrvatskoj i, kako se neslužbeno doznaje od sinoć, nalazi se u osječkom zatvoru. Nakon što je završen postupak izručenja s Malte, gdje je živio zadnjih 11 godina, u osječki zatvor je doveden u noći s petka na subotu. Istražni zatvor mu je već prije određen na Županijskom sudu u Osijeku. Malteški sud prošli je tjedan odlučio Gojka Erora (49) izručiti Hrvatskoj koja ga je na temelju europskog uhidbenog naloga tražila zbog optužbi povezanih s nestankom najmanje 17 ljudi u Berku, selu pokraj Vukovara, te za zločine protiv čovječnosti, mučenje, otmicu i nezakonito odvođenje u koncentracijski logor između 1991. i 1993. Eror je pristao na izručenje. Malteški sud nije utvrđivao točnost optužbi nego je samo razmatrao valjanost zahtjeva za izručenjem. Optužnica, koju je protiv njega i skupine osumnjičenih u travnju 2006. podiglo Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru, tereti ih da su od 2. rujna 1991. do kraja 1992. godine u Berku, u kojemu je živjelo većinsko hrvatsko stanovništvo, nakon što su selo okupirale JNA i paravojne formacije, prihvatili okupacijsku vlast. U optužnici se kaže da su osnovali tzv. štab teritorijalne obrane i preostali dio nesrpskog stanovništva ubijali, odvodili u logor, mučili, zastrašivali, tjerali na prisilan rad, pljačkali, zbog čega su sve hrvatske obitelji morale napustiti svoje kuće i prijeći na slobodni dio Hrvatske.H Tijekom agresije i okupacije Berka ubijena su 34 njegova stanovnika a za deset mještana se još traga. B.P/H.D Izvorni članak pogledajte OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.