Optuženi za Loru na slobodi!

15.03.2017. 20:29:36

Odlukom splitskog suda Tomislav Duić i Emilijo Bungur pušteni su iz istražnog zatvora koji im je zamijenjen mjerom opreza javljanja u policijsku postaju
Odlukom vijeća Županijskog suda dvojica optuženih za ratni zločin nad civilima i ratnim zarobljenicima u Lori, Tomo Duić i Emilijo Bungur, pušteni su na slobodu! Istina, istražni zatvor im je zamijenjen mjerom opreza - obojica se moraju javljati u policijsku postaju svako 15 dana. Unatoč odluci Ustavnog suda od prije nekoliko dana (po žalbi Bungurova branitelja) prema kojoj je pritvor zasluženo produljen, vijeće splitskog suda drži drugačije. - Istražni zatvor je najstroža mjera i ako se svrha, nazočnost na suđenju, može postići nekom drugom mjerom, onda se ta druga mjera treba iskoristiti. Također, obojica su već provela dosta vremena u pritvoru - Bungur dvije godine i tri mjeseca, Duić 11 mjeseci - a kako nije za očekivati da će ovako obiman predmet biti završen u skoro vrijeme, istražni zatvor zamijenili smo mjerom opreza. - pojasnio je sudac Vladimir Živaljić. Podsjetimo, Bungur i Duić uhićeni su nakon što hrvatskom pravosuđu nisu bili dostupni puno desetljeće. Bili su u bijegu dok su njihovim kolegama iz 72. bojne Vojne policije izricali sankcije koje su oni i odslužili. Za Loru 1 barem, gdje su osuđeni zbog ratnih zločina nad civilima u Lori tijekom 1992. godine.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.