Optužnica za svirepi zločin u Joševici kod Gline ponovno odgođena zbog proceduralne greške

19.03.2018. 09:28:22

Zagrebački Županijski sud do srpnja je odgodio sjednicu optužnog vijeća na kojoj će razmatrati osnovanost optužnice za ratni zločin protiv pet pripadnika srpskih paravojnih postrojbi zbog ubojstva 21 hrvatskog civila u Joševici, selu kod Gline, u prosincu 1991. Za taj su zločin optuženi pripadnici izviđačko-diverzantske skupine paravojne postrojbe tzv. SAO Krajine Dušan Žarković, Bogdan Jednak, George Nashid Kamal, Miroslav Malobabić i Dejan Sladović. No kako su svi nedostupni hrvatskom pravosuđu, izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda još je 2015. odlučilo da će im se suditi u odsutnosti. Pokolj Hrvata u tom selu krenuo je nakon huškačkog govora gornjokarlovačkog episkopa Nikanora, a više o povijesti tog svirepog zločina može se pročitat na linku: (VIDEO) 16. prosinca 1991. Glina – pokolj Hrvata krenuo nakon huškačkog govora episkopa Nikanora i svećenika SPC-a Žarkovića i ostale optužnica tereti da su 16. prosinca 1991. upali u selo Joševica naoružani vatrenim oružjem s prigušivačima i obilazili kuće. Kada bi u kućama nekoga zatekli, iz neposredne blizine ispalili bi im hitce u glavu i vitalne dijelove tijela. Na taj su način ubili 21 osobu. Jedan od najbrutalnijih ratnih zločina u Domovinskom ratu tada je uspjela preživjeti samo A. Šiftar, kojoj su pucali u usta i vrat. Iako je preživjela, imala je teške i za život opasne ozljede. Većina ubijenih u Joševici bila je starije životne dobi, a ubijene su i tri maloljetne ženske osobe. Dvije u dobi od 10 i jedna u dobi od 14 godina. Posljednja sjednica optužnog vijeća odgođena je jer svi odvjetnici nisu dobili poziv na raspravu, a postupak u kojem je optužnica podignuta još 2010. dodatno produljuje i odsutnost optuženika s obzirom na to da se svi sudski dopisi, poput pouka o pravima i poziva na rasprave, šalju diplomatskim putem. Treba spomenuti kako je dugotrajan proces, koji nije završen ni 28 godina nakon počinjenja neuobičajen, s obzirom da je o tome zločinu sačuvano mnoštvo dokaza i dokumenata, čak i okupacijskih snaga.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.