OPTUŽNICE- Goran Pantić od zločina do svjedoka i žrtve

01.06.2022. 11:05:00

SRPSKI PILOT SVJEDOČIO PROTIV BRANITELJA: Razarao je Metković kasetnim bombama

Je li hrvatsko pravosuđe zaboravilo na zločine počinjene na naše civile, mjesta gdje rata nije ni bilo, tamo gdje se tražilo samo uništenje civilnih objekata, a k tome i ubijanje civilnih žrtava. Jedan od njih je od počinjenog zločina, postao, svjedok i žrtva jednog sudskog procesa.

Suđenje hrvatskim braniteljima Emiliu Bunguru i Tomislavu Duiću, koje Državno odvjetništvo optužuje u slučaju Lora, nastavlja se u Splitu. Svjedoci-oštećenici su 10. 03. 2021. godine iz Beograda video linkom davali iskaze, a jedan od njih i srpski pilot Goran Pantić, koji je kratko vrijeme kao zarobljenik boravio u zatvoru Lora 1992. godine. Na takav način i tim činom, gdje se oprostio grijeh srpskim zločincima, zahvaljući Mladenu Bajić, u slučaju "LORA", Zbog ratnog zločina nad civilima u Lori, početkom Domovinskog rata, u srijedu su na splitskom Županijskom sudu nepravomoćno osuđeni bivši zapovjednik Tomislav Duić na osam godina i šest mjeseci te čuvar Emilio Bungur na četiri godine i deset mjeseci zatvora.

Pantić sudjelovao u napadu na Metković

Pantić je pilot koji je 1992. godine sudjelovao u napadu kasetnim bombama na Metković i ostala mjesta. Napad s najtežim posljedicama dogodio se 21. travnja, kada su bombardirani Čapljina, Ljubuški, Čitluk, Grude, Široki Brijeg i Metković u kojem nije bila oglašena zračna opasnost. Tzv. krmačama gađali su isključivo civilne ciljeve, pri čemu su poginule tri žene, a deset osoba je ranjeno. Zračni napadi nastavili su se, a dva dana nakon toga zrakoplov ” Jastreb 21″ je oboren dok je pilot Goran Pantić priveden. Nakon toga, odveden je u Loru a iste je godine u kolovozu razmijenjen. 

Koordinacija Udruga veterana borbenih postrojbi, koordinacija braniteljskih Udruga grada Splita i stradalničke Udruge iz Domovinskog rata grada Splita i SD županije prosvjedovale su još 2015. godine kad se Pantić prvi put pojavio kao svjedok, tvrdeći da su ga u Lori mučili. Tada su izjavili:

Ima pravo na odštetu

“Terorist Goran Pantić, agresorski pilot JNA, koji je nakon raspada SFRJ i međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i dalje nastavio ubijati hrvatske vojnike i civile u Metkoviću, bacajući bombu „krmače“ na grad Metković, pri čemu su ubijene tri žene u svojim domovima, deseci ljudi ranjeni, od kojih su neki ostali invalidi, pretvoren je u svjedoka, a kasnije i u žrtvu”, kazali su iz Koordinacije Udruga. 

Potezom pera tadašnjeg Glavnog državnog odvjetnika Mlade Bajića pretvoren je u oštećenika iako postoje brojni svjedoci i materijalni dokazi kako se radi o običnom teroristu koji je ratovao protiv Hrvatske ubijajući nevine ljude. Ako hrvatski sud prihvati navode Državnog odvjetništva i oglašava oštećenom stranom, on će naravno imati priliku tražiti novčanu odštetu.

Hoće li naše pravosuđu usprkos Zakonu o općem oprostu ipak pokrenuti koji postupak za počinjeni ratni zločin, za kojeg nema oprosta. U tome mislimo i na Gorana Pantića, primjenjući

"Od oprosta za kaznena djela iz članka 1. ovoga Zakona izuzeti su počinitelji najtežih povreda humanitarnog prava koje imaju karakter ratnih zločina i to za kaznena djela genocida iz članka 119., ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 120., ratnog zločina protiv ranjenika i bolesnika iz članka 121., ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz članka 122., organiziranja grupe i poticanja na počinjenje genocida i ratnih zločina iz članka 123., protupravnog ubijanja i ranjavanja neprijatelja iz članka 124., protupravnog oduzimanja stvari od ubijenih i ranjenih na bojištu iz članka 125., upotrebe nedopuštenih sredstava borbe iz članka 126., povrede parlamentara iz članka 127., surovog postupka s ranjenim, bolesnicima i ratnim zarobljenicima iz članka 128., neopravdane odgode repatrijacije ratnih zarobljenika iz članka 129., uništavanja kulturnih i povijesnih spomenika iz članka 130., poticanja na agresivni rat iz članka 131., zloupotrebe međunarodnih znakova iz članka 132., rasne i druge diskriminacije iz članka 133., utemeljivanja ropskog odnosa i prijevoza osoba u ropskome odnosu iz članka 134., međunarodnog terorizma iz članka 135., ugrožavanja osoba pod međunarodnom zaštitom iz članka 136., uzimanja talaca iz članka 137. Osnovnog krivičnog zakonika Republike Hrvatske ("Narodne novine" br. 31/93. - pročišćeni tekst, 35/93., 108/95., 16/96. i 28/96.), te kaznenog djela terorizma propisanog odredbama međunarodnog prava.

Od oprosta se izuzimaju počinitelji ostalih kaznenih djela utvrđenih Osnovnim krivičnim zakonom Republike Hrvatske ("Narodne novine" br. 31/93. - pročišćeni tekst, 35/93., 108/95., 16/96. i 28/96.) i Krivičnim zakonom Republike Hrvatske ("Narodne novine" br. 32/93. - pročišćeni tekst, 38/93., 28/96., i 30/96.) koja nisu počinjena tijekom agresije, oružane pobune ili oružanih sukoba te nisu u svezi s agresijom, oružanom pobunom ili oružanim sukobima u Republici Hrvatskoj.

Za osobe koje su pravomoćnom presudom osuđene u odsutnosti za kaznena djela iz stavka 1. ovoga članka primijenit će se odredbe Zakona o krivičnom postupku ("Narodne novine" br. 34/93. - pročišćeni tekst, 38/93., 25/94., 28/96.) o ponavljanju postupka, s tim da rok iz članka 398. stavka 1. toga Zakona počinje teći stupanjem na snagu ovoga Zakona."

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: Dražen Šemovčan Šeki/Foto: snimka zaslona

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.