Orešković o Milanoviću: Ne bih voljela da zbog čovjeka kojemu smo 'slučajna država' ustanovimo da nismo niti pravna

25.08.2020. 18:01:00

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa zaprimilo je prijavu protiv predsjednika Republike Zorana Milanovića, u kojoj se navodi da je 12. i 13. kolovoza privatno boravio u Albaniji na osobni poziv albanskog premijera Edija Rame.

U utorak je iz Ureda predsjednika stiglo i službeno očitovanje. Kako navode u očitovanju Ureda predsjednika, Milanović ne vidi ništa sporno u nastaloj situaciji jer je u putovanje u Albaniju bilo ''u sklopu obnašanja predsjedničkih dužnosti te da je Milanović prilikom putovanja predstavljao Hrvatsku''.

Također, navode kako je predsjednik boravio u državnoj rezidenciji Republike Albanije na poziv domaćina i kako su putovanja predsjednika RH u druge zemlje uvijek pokrivena iz hrvatskog državnog proračuna iako je prvotno rečeno da je bila riječ o privatnom posjetu.

Bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa i aktualna saborska zastupnica Dalija Orešković za Direktno je komentirala kakvu proceduru može očekivati Zoran Milanović.

"Prije svega, treba štititi dignitet institucija, a isto tako i njihov autoritet. Ne bih voljela da se na kraju uspostavi da ovaj slučaj počne sličiti na onaj čuveni put kada je bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović otputovala u SAD. Taj slučaj nikada nije bio razriješen. U jednom trenutku Povjerenstvo je počelo prikupljati podatke, ali Ured bivše predsjednice nije dostavio odgovarajuću dokumentaciju", započela je Orešković ukazujući na slučaj kada je Grabar-Kitarović otputovala u Ameriku, a putne naloge proglasila državnom tajnom.

Orešković je poručila kako je Milanoviću najbolje da se sam očituje o cijeloj situaciji.

"Ako Milanović ne želi biti Kolinda Grabar-Kitarović broj dva, bilo bi dobro da, ne čekajući Povjerenstvo, sam objavi je li se radilo o privatnom ili službenom posjetu, jer su pravila ponašanja pa tako i trošak bitno drugačiji", naglasila je.

Orešković: Bilo bi loše da još jednom pokažemo da nismo pravna država

Povjerenstvo je u ponedjeljak zaprimilo anonimnu dojavu da je u Milanovićevom odlasku u Albaniju nekoliko spornih točaka, Orešković ističe kako će Povjerenstvo detaljnije istražiti slučaj.

"Što se tiče Povjerenstva, otvorit će predmet, tražit će očitovanje i dokumentaciju od državnih tijela pa tako i od Ureda predsjednika, vidjet ćemo kako će to završiti. Ako se ponovi slučaj kao što je bio s Grabar-Kitarović, to će uistinu značiti da nismo pravna država. S obzirom na to da je predsjednik autor one čuvene izjave da smo 'slučajna država', ne bih voljela da možemo zbog njega donijeti ovakav zaključak".

Orešković je komentirala Milanovićev potez i s političke strane.

"Nema tu razlike u stavovima. Ista pravila, vrijednosti i kriteriji trebali bi vrijediti prema svima", zaključila je Orešković u razgovoru za Direktno.

Izvor: Direktno.hr

Izvorni autor: Alen Vlahović/ Foto: Nel Pavletić/PIXSELL

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.