ORGANIZATORI OBJAVILI Narod je odlučio: Imamo referendum!

30.05.2018. 08:50:15

Inicijativa 'Narod odlučuje' objavila je na društvenim mrežama kako su prikupili potpise potrebne za referendum o izmjenama izbornog zakonodavstva. "Narod je odlučio: IMAMO REFERENDUM!!!", objavila je inicijativa 'Narod odlučuje' na Facebooku. Uz to, nisu objavili nikakve detalje. Podsjetimo, inicijativa traži uvođenje dopisnog i elektroničkog glasovanja, preferencijalno glasovanje bez sadašnje granice od 10 posto, smanjenje broja saborskih zastupnika na 120 te odluku da manjinski zastupnici ne mogu odlučivati o podršci Vladi i donošenju proračuna. Podsjetimo, inicijativa 'Narod odlučuje' održala je u utorak izvanrednu konferenciju za medije na kojoj su se osvrnuli na izjave Peđe Grbina. Potpredsjednik SDP-a izjavio je kako je 'građanska inicijativa pokušala podvaliti dva referendumska pitanja pod jednim' dodajući da će takvo pitanje, skupe li organizatori dovoljno potpisa za raspisivanje referenduma, preispitati na Ustavnom sudu. Ranije danas, jedan od kreatora referendumskih pitanja, Mostov Robert Podolnjak, odbacio je Grbinove teze. "Naravno da nije istina da smo htjeli podvaliti dva pitanja. Naprotiv, objavili smo dva različita referendumska pitanja. Potpisi su se prikupljali u dvije odvojene knjige. Tako je svaki građanin mogao odlučiti hoće li potpisati za oba referendumska pitanja ili samo za jedno. Grbin je ili neznalica ili namjerno napada i pokušava kompromitirati cijeli proces", rekli su iz Inicijative 'Narod odlučuje'. Na konstataciju novinara da se Grbin ispričao u Saboru te priznao da je krivo shvatio cijelu situaciju, bili su jasni. "Peđa Grbin sustavno iznosi laži. Šteta je već nanesena. On zloupotrebljava medijski prostor  kako bi se obračunao iz njemu poznatih razloga s ovom inicijativom. Grbinova inicijativa da se postroži Zakon o referendumu također zabrinjava. S druge strane imamo ministra Kuščevića koji nije učinio ništa kako bi zaštitio provedbu izjašnjavanja birača za raspisivanje referenduma. S tim opstrukcijama od strane HDZ-a i SDP-a mi se stalno suočavamo", kaže iz Inicijative Luka Mlinarić. js/Direktno

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.