Oslobađanje Berlina završilo silovanjem dva milijuna Njemica od 8 do 80 godina

12.05.2020. 18:05:00

Nakon što su vojnici Crvene armije  1945. godine slavodobitno ušli u Njemačku i nakon tri tjedna borbe osvojili Berlin, počeo je pravi horor za civile. Posebice za djevojčice, žene pa čak i starice jer su sovjetski vojnici silovali svaku žensku osobu od osam do 80 godina. Strahote koje su nad djevojčicama i ženama počinili Rusi, o tom velikom ratnom zločinu koji se i danas negira u Rusiji, u svojoj je knjizi o padu Berlina opisao i ugledni engleski vojni povjesničar Antony Beevor.

"Vojnici Crvene armije ne vjeruju u pojedinačne veze s njemačkim ženama", napisao je dramatičar Zakhar Agranenko u svom dnevniku dok je  kao časnik pomorske pješadije služio u Istočnoj Prusiji. "Devet, deset, dvanaest muškaraca odjednom - siluju ih na kolektivnoj osnovi."

Beevor tvrdi da  su Staljin i njegov zloglasni šef policije Lavrentij Berija savršeno dobro znali što se događa iz niza detaljnih izvješća. Tako se u jednom od njih izvještava da "mnogi Nijemci izjavljuju da su sve njemačke žene u Istočnoj Prusiji koje su ostale iza njih silovane od strane Crvenih vojnika". Dani su i brojni primjeri grupnih silovanja s naglaskom kako su  "djevojke mlađe od 18 godina i stare žene uključene".

Vojska silovatelja

Pozive na osvetu za domovinu (majčicu Rusiju), koju je narušila invazija Werhmachta, mnogi su shvatili kao dopuštenje za svaku okrutnost. Čak je i brojno medicinsko osoblje u Crvenoj armiji takve čine odobravalo.  Nekoliko njemačkih žena zabilježilo je kako su sovjetske službenice gledale i smijale se kad su bile silovane. Ipak, neke su žene bile duboko potresene onim što su vidjele u Njemačkoj. Natalya Gesse, promatrala je Crvenu armiju u akciji 1945. kao sovjetski ratni dopisnik. "Ruski vojnici su silovali svaku njemačku ženu od osam do osamdeset godina", ispričala je kasnije. "To je bila vojska silovatelja."

Piće svake vrste, uključujući opasne kemikalije zaplijenjene iz laboratorija i radionica, bii su glavni čimbenik nasilja. Čini se kao da je sovjetskim vojnicima bila potrebna alkoholna hrabrost da napadnu ženu. Ali onda su, prečesto, previše popili i, ne mogavši dovršiti čin, umjesto toga upotrijebili bocu zbog čega su mnoge žrtve brutalno osakaćene.

U Njemačkoj rođeno dva milijuna 'naše' djece

Tema masovnih silovanja Crvene armije u Njemačkoj toliko je potisnuta u Rusiji da i danas odbijaju priznati što se doista dogodilo. Međutim, nekolicina koja je spremna otvoreno govoriti, uopće se ne kaje. "Svi su nam podigli suknju i ležali na krevetu", rekao je jedan od sudionika tog ratnog zločina. Čak se pohvalio da je u Njemačkoj rođeno "dva milijuna naše djece".

Sposobnost sovjetskih časnika da se uvjere da je većina žrtava bila ili zadovoljna svojom sudbinom, ili da je barem prihvatila kako je njihov red da pate nakon onoga što je Werhmacht učinio u Rusiji, bila je upečatljiva. "Naši su momci bili tako seksualno izgladnjeli", rekao je sovjetski major u to vrijeme britanskom novinaru, "da su često silovali starice od šezdeset, sedamdeset ili čak osamdeset godina - što je izazvalo iznenađenje kod tih baka, ako ne i oduševljenje", navodi se između ostalog, u knjizi tog engleskog povjesničara. 

Krikovi svake noći

Stariji Berlinci se još uvijek sjećaju krikova svake noći. Bilo je nemoguće ne čuti ih jer su svi prozori bili upaljeni.

Procjene žrtava silovanja iz dvije glavne berlinske bolnice u gradu kretale su se od 95 do 130 tisuća. Jedan liječnik je zaključio da je od oko 100 tisuća žena koje su silovane u gradu, oko 10 tisuća umrlo, uglavnom počinivši samoubojstvo. Smatra se da je ukupno silovano najmanje dva milijuna njemačkih žena, a čini se da je značajna manjina, ako ne i većina, pretrpjela višestruko silovanje, piše The Guardian.

Ako je netko pokušao braniti ženu od sovjetskog napadača, bilo otac koji je pokušavao obraniti kćer ili mladi sin koji je pokušao zaštititi svoju majku, često bi to platio životom.  "13-godišnji Dieter Sahl", napisali su susjedi u pismu ubrzo nakon incidenta, bacio se  na jednog Rusa koji mu je silovao majku pred očima, ali nije uspio učiniti ništa osim što je bio ustrijeljen", opis je koji najbolje oslikava svu tragičnost i okrutnost tog razdoblja.

 

Izvor: Direktno.hr

Izvorni autor: dd/Foto:wikipedia

Autor: