Oslobođen bivši predsjednik SAO Krajine i ubojica hrvatskih policajaca: Suci zaključili da se radi o djelu koje je obuhvaćeno Zakonom o oprostu

16.01.2014. 19:35:31

1_214193

Bivši predsjednik Srpskoga nacionalnog vijeća tzv. SAO Krajine Mile Dakić (82), kojem se na Županijskome sudu u Karlovcu sudilo za poticanje na teško ubojstvo trojice i ranjavanje jednog policajca u kolovozu 1991. u Budačkoj Rijeci, danas je nakon preinake optužnice slobodan te se protiv njega "obustavlja kazneni progon na temelju Zakona o općem oprostu".

Naime, ŽDO je nakon provedenoga dokaznog postupka odustao od prvotne kvalifikacije djela - poticanja na teško ubojstvo te ga je danas optužio za kazneno djelo protiv Republike Hrvatske oružanom pobunom, na što je sudsko vijeće nakom vijećanja zaključilo da je riječ o kaznenom djelu koje je obuhvaćeno Zakonom o oprostu, što je zapreka da se dalje vodi taj postupak pa se optužnica ŽDO-a odbija.

Dok je županijska državna odvjetnica Gordana Križanić obrazlagala izmjene, rekla je da je na temelju iskaza Dušana Tomića, jednog od osuđenih sudionika zasjede, kao i drugih svjedoka, nesporno utvrđeno da je nalog za akciju dao Miloš Martinović iz paravojne jedinice TO Krnjaka te da je akcija bila planirana za zarobljavanje policajaca, a ne ubojstvo, i to radi zamjene zarobljenika. Te su činjenice, rekla je Križanić, do te mjere izmijenile činjenično stanje da je bilo nužno preinačenje optužnice. Međutim, ŽDO smatra kako je tijekom dokaznog postupka nedvojbeno utvrđeno da je Mile Dakić 1991. godine na području Vojnića bio vrlo važna osoba, s velikim utjecajem na događaje u lokalnoj sredini, Kninu i Srbiji, te da je imao i naoružanu skupinu u kojoj je bilo 20-ak osoba.

To znači da su se stekli svi bitni elementi za kazneno djelo protiv Republike Hrvatske oružanom pobunom, ustvrdila je Gordana Križanić.

Na izmijenjen činjenični i pravni opis te izmjenu pravne kvalifikacije kaznenog djela Dakićev odvjetnik Ljubiša Drageljević rekao je da "mehanički zbroj njegovih funkcija s tragičnim događajem u Budačkoj Rijeci nema nikakvu vezu" te da mu se po međunarodnim konvencijama, budući da je uhićen u BiH i izručen Hrvatskoj pod optužbom poticanja na ubojstvo, može sada u Hrvatskoj suditi samo za to djelo za koje joj je izručen i ni za jedno drugo.

Ljubiša Drageljević također je rekao kako u uvjetima preinake optužnice u formalno-pravnom smislu sudskom vijeću ne ostaje ništa drugo nego da „na temelju Zakona o općem oprostu za kaznena djela oružane pobune počinjena od 17. kolovoza 1990. do 23. kolovoza 1996. donese odluku da se obustavlja postupak".

Obrazlažući „odbijajuću odluku" sudskog vijeća, sudac Ante Ujević rekao je da će sud uskoro opozvati rješenje o teretu na nekretninama Mile Dakića, s procijenjenom vrijednošću od 1,1 milijun kuna, kao jamstvo za dolazak na sudska ročišta, te da će mu u sljedećih nekoliko dana vratiti putovnicu Republike Srbije, što je bila mjera opreza zbog opasnosti od bijega, i ukinuti obavezu javljanja policiji.

Mile Dakić rekao je kako je zadovoljan presudom jer je pravda pobijedila, ali, dodao je, suđenje nije trebalo trajati tri godine te nevin u pritvoru nije trebao provesti točno 400 dana.

Najavio je kako namjerava živjeti i u Beogradu i na Kordunu.

Suđenje je jučer i danas pratila i konzulica Republike Srbije u Rijeci Mirjana Milenković, koja je nakon odustajanja od daljnjeg progona državljanina Srbije rekla za Hinu kako nije iznenađena rezultatom jer „o hrvatskom pravosuđu ima visoko mišljenje" budući da je pratila nekoliko suđenja za ratni zločin, posebno u Rijeci te da je "pravednost ta dva suda na visokoj razini".

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.