Osmeročlana obitelj Stuparić iz Petrinje u potresu ostala bez kuće i terena!

21.01.2021. 10:48:00

Bračni par Ivica i Sandra Stuparić roditelji su šestero djece: Petar (7), Jakov (9), Emanuel (11), Rafael (12), Gabriela (19) i Mihaela (21), a u potresu nisu ostali samo bez kuće u Petrinji, već i bez zemljišta na kojem je izgrađena. Ivica Stuparić hrvatski je branitelj koji se u 21 godini u ljeto 1991. pridružio Gromovima. Danas može samo gledati kako njegov dom nepovratno klizi. Željka Markić razgovarala je s obitelji Stuparić u Petrinji, u kući koju im je dobar čovjek privremeno ustupio na korištenje. Ova divna obitelj želi ostati u Petrinji i ovdje, još jednom, krenuti iz početka. 

Pogledajte razgovor s obitelji Stuparić ovdje:

Ivica je u trenutku drugog velikog potresa radio na obnovi kuća koje su dan prije stradale, a supruga Sandra u tom trenutku bila je s najmlađim sinom Petrom koji je slavio rođendan s prijateljima: „Pripremala sam pizzu i valjala sam tijesto kad se to dogodilo. Onda smo svi izašli s djecom van iz objekta, s nama je bilo oko petnaestak djece. Djeca su plakala i vrištala i naravno, svi smo se jako prestrašili i počeli smo moliti Zdravo Marijo. Razmišljala sam kako je Gabrijela sama kod kuće i htjela sam uspostaviti kontakt preko telefona, međutim veze nisu radile, a kći Mihaela je u trenutku potresa bila na poslu“, prepričava Sandra.

Nakon potresa obitelj Stuparić u početku se nije činilo da je došlo do velikog oštećenja, međutim ubrzo su ustanovili drukčije: „Primjetio sam da nam kuća nekako visi. I onda sam učio da je već tada kuća potonula 10 centimetara, a unutar dvorišta smo imali likvefakciju – izbijanje vode iz sitnog pijeska. Uz pomoć župnika, vlč. Marija Štingla pronašli smo smještaj u jednoj obitelji“, rekao je Ivica. 

Supruga Sandra razgovarala je s geologinjom koja je procijenila štetu kuće: „Gospođa geolog rekla je da su nastala velika oštećenja i objasnila nam da kuća klizi, da to što je izašlo iz zemlje fali i da će kuća tonuti. Pitala sam gospođu, obzirom da je stručnjak i poznaje strukturu tla, da je u našoj situaciji bi li gradila kuću tu ponovno iz početka. Ona je rekla da ne bi“, rekla je Sandra. 

Na pitanje što dalje planiraju Ivica odgovara: „Trenutno tehnički ne možemo započeti ništa. Trebamo osigurati zemljište, projekte, potrebnu dokumentaciju. Ne može se ništa graditi. Vjerojatno kroz mjesec, dva, dok prođe zima, dok se sve to malo stabilizira, tada ćemo početi raditi. Do tada smo u privremenom smještaju. Trenutno imamo pomoć od ljudi i njihovih donacija. Ovim putem im se zahvaljujem.“

„Razgovarao sam s jednim od inženjera koji je rekao da je zemljište na kojem je kuća, označeno u Gradu kao neprihvatljivo za bilo kakvu gradnju. Hoće li Grad ili država nama sada osigurati i na koji način zemljište, to ćemo vidjeti. Za sad ne oskudijevamo, imamo, ali ono što će moja obitelj trebati to će trebati pomoć u izgradnji, a na koji način će to ići…“, zabrinuto je rekao Ivica.

Supruga Sandra sjetno naglašava: “Mi volimo Petrinju i željeli bismo ostati u Petrinji jer tu imamo prijatelje i da se ovaj grad obnovi i duhovno i materijalno i budemo još bolje nego što smo bili“, rekla je. 

Možete donirati ili ih izravno kontaktirati:

Mihaela Stuparić (099 777 2672)

IBAN: HR3023400093233087774

SWIFT: PBZGHR2X

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: ak/Foto: snimka zaslona

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.