‘OSTAT ĆEMO OVDJE ZAUVIJEK’: Zlokobna poruka visokog ruskog dužnosnika. Putin pripremio avion ‘sudnjeg dana’. Uskoro će poslati poruku Zapadu

07.05.2022. 09:24:00

Danas je 73. dan rata u Ukrajini. Ruske snage pokušavaju opkoliti i napasti Severodoneck. U zajedničkoj operaciji UN-a i Crvenog križa iz Azovstala, Mariupolja i okolnih područja evakuirano je gotovo 500 ljudi, objavio je UN. Putin se nakon dva tjedna prvi put oglasio o Azovstalu, rekao je da bi Kijev trebao narediti ukrajinskim borcima u čeličani da polože oružje. SAD dostavio Ukrajini obavještajne podatke u vezi ruskih brodova u Crnom moru, što je Ukrajincima pomoglo da potope ratni brod Moskvu. EU je o novom paketu sankcija rekao da su jako blizu dogovoru. Orban kaže da se protivi novim sankcijama, usporedio ih s atomskom bombom na mađarsku ekonomiju.

09:10 Tijekom noći na bojišnicama relativno mirno

“U regijama Donecka i Luhanska odbijeno je osam neprijateljskih napada, što je rezultiralo uništenjem tri neprijateljska tenka, osam topničkih sustava, sedam oklopnih vojnih vozila, jednog automobila i tri jedinice inženjerijske opreme”, objavio je stožer ukrajinske vojske u svom izvješću o situaciji u subotu. Rusija je preusmjerila svoje napade na ovu regiju gdje se ruski separatisti bore protiv ukrajinskih vladinih snaga od 2014. godine. Pokušaji napada također su se uglavnom događali oko čeličane Azovstalj u jugoistočnom lučkom gradu Mariupolju, prema ukrajinskoj vojsci. Na drugim dijelovima fronta ruska aktivnost bila je ograničena na vojno izviđanje i topničku vatru, navodi se u izvješću. U regiji Izjum, na primjer, odakle Rusija planira veliko napredovanje prema Kramatorsku kako bi opkolila ukrajinske jedinice u regiji Donbasa, dronovi su korišteni za otkrivanje obrambenih položaja.

09:00 Zelenski: Ovo je potrebno za zaustavljanje rata

Bilo kakav mirovni sporazum s Rusijom ovisio bi o povlačenju ruskih trupa na položaje koje su držale prije početka invazije, izjavio je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski u obraćanju londonskom think-tanku Chatham House. Zelenski je ustvrdio da bi to bio minimum na koji bi njegova zemlja bila spremna pristati. “Za zaustavljanje rata između Rusije i Ukrajine nužno je vratiti se na situaciju od 23. veljače”, rekao je.

08:30 Sastaju se čelnici G7 i Zelenski uoči ruskog Dana pobjede 

Čelnici G7 sudjelovat će sutra u videopozivu s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u znak jedinstva dan prije nego što Rusija obilježi svoj praznik Dana pobjede, priopćila je Bijela kuća. Razgovori će se usredotočiti na najnovije događaje u ruskoj invaziji na Ukrajinu, napore za jačanjem zemlje i načine za demonstriranje “kontinuiranog jedinstva G7 u kolektivnom odgovoru, uključujući nametanje velikih troškova za Putinov rat”, rekao je ranije glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće. Sudjelovat će čelnici SAD-a, Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Japana, Kanade i Italije.

7:30 Upozorenje Zapadu

Ruski predsjednik Vladimir Putin poslat će Zapadu upozorenje “sudnjeg dana” u ponedjeljak za vrijeme proslave 77. godišnjice pobjede Sovjetskog Saveza nad nacističkom Njemačkom. Putin će održati govor na Crvenom trgu prije goleme parade vojnika, tenkova, raketa i interkontinentalnih balističkih projektila, a iznad katedrale sv. Vasilija će preletjeti nadzvučni lovci, strateške bombarderi Tu-160 i po prvi put od 2010. godine preletjet će i  zapovjedni zrakoplov “sudnjeg dana” Il-80, koji bi u slučaju nuklearnog rata postao zapovjedni centar ruskog predsjednika, priopćilo je rusko Ministarstvo obrane. Proslava se događa u trenutku ruske invazije na Ukrajinu i sve snažnijih sankcija Zapada usmjerenih prema ruskoj političkoj i gospodarskoj eliti.

7:15 Upozorenje Klička svim građanima

Gradonačelnik glavnog grada Ukrajine Kijeva Vitalij Kličko pozvao je građane da “budu svjesni” i ostanu unutra od nedjelje do ponedjeljka zbog toga što Rusija slavi Dan pobjede, odnosno obilježava obljetnicu dana kad je Sovjetski savez pobijedio nacističku njemačku. Zapadni dužnosnici upozorili su da bi ruski predsjednik Vladimir Putin mogao službeno objaviti rat 9. svibnja, dopuštajući mu da pojača svoju kampanju i mobilizira pričuve. Kremlj je odbacio te navode.

7:11 Visoki ruski dužnosnik: Ostat ćemo ovdje zauvijek

Visoki dužnosnik ruskog parlamenta rekao je u Hersonu, ukrajinskom gradu koji je pod kontrolom Moskve, da će Rusija ostati na jugu Ukrajine zauvijek, prenosi AFP. “Rusija će ovdje ostati zauvijek. O tome ne bi trebalo biti dvojbe. Neće biti povratka u prošlost”, rekao je Andrej Turčak, prema priopćenju vladajuće stranke Jedinstvena Rusija- Živjeti ćemo zajedno, razvijati ovu bogatu regiju, bogatu povijesnom baštinom, bogatu ljudima koji ovdje žive”, dodao je Turčak.

7:10 Italija zaplijenila jahtu povezanu s ruskim predsjednikom

Talijanska vlada naložila je u petak zapljenu luksuzne jahte vrijedne oko 700 milijuna dolara koju su mediji povezali s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Elegantna jahta Šeherezada sa šest paluba od rujna je na popravku u talijanskoj luci Marina di Carrara, ali zbog nedavnih aktivnosti moglo se naslutiti da se posada priprema za isplovljavanje. Talijansko ministarstvo financija priopćilo je da je istraga pokazala kako je vlasnik plovila povezan s važnim osobama bliskim ruskoj vladi i s ljudima na koje su usmjerene sankcije Europske unije. Šeherezada ima dvije platforme za slijetanje helikoptera i može primiti 18 gostiju i 40 članova posade. Nikad nije objavljeno ime njezina vlasnika, ali se govorilo da pripada Putinu ili bliskom članu njegova kruga. Izvor izravno upoznat s istragom plovila rekao je da talijanska policija vjeruje da je vlasnik jahte Eduard Hudainatov, bivši vlasnik Rosnjefta koji trenutačno nije obuhvaćen sankcijama EU-a.

07:05 Ruski izaslanik tvrdi da je Reuters cenzurirao izjavu osobe evakuirane iz Mariupolja

Ruski izaslanik u Ujedinjenim narodima optužio je Reuters da je “cenzurirao” izjavu osobe koja je preživjela rusko bombardiranje goleme čeličane u Mariupolju, ustvrdivši da je u vijestima ispušten dio u kojemu je kritizirala pripadnike ukrajinskih snaga. Dmitrij Poljanski rekao je da u Reutersovu vijest od 1. svibnja nije uključena izjava žene evakuirane iz čeličane. U izjavi medijima u dijelu Ukrajine koji je pod ruskim nadzorom, Natalija Usmanova rekla je da su ukrajinski vojnici nju i ostale civile držali u čeličani protiv njihove volje. Glasnogovornik Reutersa izjavio je da ta novinska kuća stoji iza svojih izvješća. “Još pokušavamo potvrditi ključne elemente izjave Natalije Usmanove. Predani smo izvještavanju o sukobu u Ukrajini na nepristran i neovisan način, kao što to činimo diljem svijeta”, rekao je. Ukrajinsko ministarstvo obrane i glavni stožer nisu odmah odgovorili na pisane upite za komentar njezinih izjava. “Reuters je, zapravo, cenzurirao ono što je ona doista rekla”, rekao je Poljanski na neformalnom sastanku Vijeća sigurnosti UN-a. Ruske televizijske mreže prenijele su njezinu izjavu.

7:00 Zelenskij: Ukrajina poduzima diplomatske korake kako bi spasila branitelje iz čeličane

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da Ukrajina poduzima diplomatske korake kako bi spasila branitelje zarobljene u čeličani Azovstalj u Mariupolju. Naglasio je da ti koraci uključuju ugledne posrednike i države.

7:00 Biden najavio novu pošiljku oružja za Ukrajinu vrijednu 150 milijuna dolara

Američki predsjednik Joe Biden potpisao je novi paket vojne pomoći za Ukrajinu vrijedan 150 milijuna dolara, kojim će se za tu zemlju osigurati topničko streljivo, radari i druga oprema. Riječ je o najnovijem paketu pomoći Kijevu u obrani od ruske invazije. “Danas Sjedinjene Države nastavljaju pružati snažnu podršku hrabrom narodu Ukrajine u obrani od ruske agresije”, priopćio je Biden. Od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače, Sjedinjene Države poslale su Ukrajini oružje u vrijednosti od 3,4 milijarde dolara, uključujući haubice, protuzračne sustave Stinger, protutenkovske rakete Javelin, streljivo i dronove Ghost. Novi paket pomoći vrijedan je 150 milijuna dolara i uključuje 25.000 komada topničkoga streljiva, protutopničke radare, opremu za ometanje i rezervne dijelove, rekao je američki dužnosnik. Nova se pošiljka financira iz 250 milijuna dolara preostalih u sklopu predsjedničkih ovlasti koje mu omogućuju da u hitnim slučajevima bez odobrenja Kongresa odobri transfer viška oružja iz američkih zaliha.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Dnevno.hr/Foto: screenshot/YouTube

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.