OSUĐEN JEDAN OD ZAPOVJEDNIKA VOJSKE RS-a: Osigurao ubijanje 818 Bošnjaka na obali Drine

03.09.2021. 15:57:00

Vijeće Suda Bosne i Hercegovine donijelo je pravomoćnu presudu kojom je Srećko Aćimović, bivši zapovjednik Drugog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), osuđen na sedam godina zatvora zbog pomaganja u genocidu počinjenom nad Bošnjacima iz Srebrenice.

Aćimović je proglašen krivim zbog toga što je pomagao u zatvaranju bošnjačkih muškaraca, dovezenih s područja Srebrenice, u školu u selu Roćević, nedaleko od Zvornika, te u njihovim ubojstvima na obali Drine kod Kozluka.

“Optuženi je bio svjestan da će biti ubijeni, ali je potom svjesno počinio radnje da se provede plan počinjenja genocida. Postupajući po naredbi koju je dobio iz komande Zvorničke brigade, optuženi je osigurao municiju i dao naredbu da se zarobljenici prevezu na obalu Drine u Kozluku, gdje su na lokaciji šljunčare ubijeni po kratkom postupku i potom pokopani. Tog je dana, 15. srpnja 1995. godine, ubijeno 818 muškaraca iz Srebrenice”, naveo je sudac Staniša Gluhajić čitajući prvostupanjsku presudu. 

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: S.V./Foto: screenshot

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.