Otkrivamo: Ovo je Mađar Jeno Torocsik, iz Hrvatske izvlači milijune prodajući naivnim građanima ezoteriju na TV-u

26.05.2013. 21:31:36

Iako je zbog ilegalnog zapošljavanja i neplaćanja doprinosa doslovno protjeran iz Europske unije, Hrvatsko Ministarstvo financija nije sve ove godine našlo za shodno da provjeri poslovanje g. Torocsik-a, vlasnika Ezo.tv koja već godinama emitira svoj program svakoga dana iza 23 sata na domaćim tv postajama.

Unatoč tome što mu je u većini zemalja Europske unije zabranjen rad, vlasnik produkcijske kuće Telemedija, Mađar  Jeno Torocsik iz Hrvatske nelegalno izvlači milijune kuna još od početka 2009. godine kada je na jednoj od domaćih tv kuća prvi puta emitirana Ezo.tv, emisije u kojoj lažni tarot majstori i svakojaki magovi naivnim građanima proriču sudbinu, skidaju uroke i sl.

Iako je zbog ilegalnog zapošljavanja i neplaćanja doprinosa doslovno protjeran iz Europske unije, Hrvatsko Ministarstvo financija nije sve ove godine našlo za shodno da provjeri poslovanje g. Torocsik-a. Na naš upit o tome, nisu se očitovali. Zato se Hrvatska, zajedno s Nigerijom, Kenijom i Kamerunom, nalazi na popisu zemalja gdje Ezo.tv još uvijek uspješno emitira svoj program.

- Sve osobe tamo rade ilegalno, nitko im ne plaća doprinose, a većina ih prima mirovinu, socijalnu pomoć ili pak neki drugi novac s burze. Gledateljima uroke obično skidaju oni koji sebe svako malo 'skidaju' s heroina, bivše prostitutke, alkoholičari, bivša madam s nekoliko lažnih putovnica i slični sumnjivi likovi, da ne ulazim sad u detalje. I za svaki telefonski poziv naplaćuju oko 10 kuna, otkriva nam jedna od bivših djelatnica Ezo.tv-a, inače nezaposlena ekonomistica i 'savjetnica za talismane'.

Gledatelje se može varati samo ako je iza 23 sata

Zanimljivo da cijelo vrijeme Vijeće za telekomunikacije dopušta ovu prevaru putem malih ekrana, uz uvjet da se ona odvija iza 23 sata navečer.

Voditeljica savjetovališta za potrošače u Splitu Nela Kovačević tvrdi međutim da takve emisije, koje se izdaju za teletrgovinu, nisu klasične usluge koje su regulirane zakonom o zaštiti potrošača.

- Ovdje se u širem smislu radi o prodaji psihološke pomoći. Ako zakon to nije definirao na način da je to zabranio, onda to spada u usluge alternativnog karaktera koje podrazumijevaju puno toga. Ja bih ovom prilikom apelirala da se to uredi, da se definira koje su alternativne usluge prihvatljive i dostupne građanima, te da se zna što je to što građanin dobiva i koliko to košta. U ovom trenutku je činjenica da velik broj građana zbog teške ekonomske situacije ne vidi izlaza iz svakodnevnih problema, pa posežu za ovim rješenjima. S druge strane nedostatak je sustava što to nije adekvatno uredio, smatra Nela Kovačević.

Osvrnula se i na činjenicu da se građane upućuje i ostavlja na liniji za daljnje dogovore za konzultacije sa 'savjetnicima'.

-To su specifične usluge koje se plaćaju u gotovini i za koje se ne izdaje račun te su sivi prostor naše ekonomije- kaže Kovačević.

Linićevo Ministarstvo financija i Poreznu upravu to očito ne brine.

Građani ogorčeni, ne reagira nitko

Varanje naivnih gledatelja koje traje već godinama komentira se na raznim web forumima, no bez ikakvog odgovora od strane za to zaduženih. Izdvojili smo neke od njih:

Radmilla V. - Pet godina sam si sama plaćala staž i socijalno jer me gazde nisu željele prijaviti.To je samo dio onog što se događa u tim emisijama. Oni naočigled prave idiote od ljudi, da lažu čim zinu, jer da su tako sposobni naša država bi svijetlila kao Las Vegas od ljubavi i svijetla. Osobno bih doživotno zabranila izlazak na izbore svima koji su ikad nazvali zbog skidanja uroka, jer nismo pod urocima nego lošom i lopovskom vlasti. Nema te magije koja će spaliti ovrhu, ratu kredita ili ozdraviti nekog ako ti on pošalje instant sreću preko tv ekrana. upravo zbog svega gore navedenog sam se maknula s televizije, pričala sam o ovom sa novinarima ima 2,3 godine, međutim sve je zataškano.

Maša B. - Sve je u redu dok se ne koriste prijevarom ali  sad se njom koriste na perfidniji, već viđen način. Bilo je to prije koju godinu, na svakoj desetoj-dvadesetoj otvorenoj teletekst stranici iskočila bi reklama tipa: Testirajte svoju inteligenciju! Nakon rješavanja par jednostavnijih zadataka iz prostorne ili matematičke logike, na sljedećoj bi vas stranici dočekalo da ćete rezultat testiranja dobiti SMS-om, samo im dajte broj svog mobitela. Caka je bila u tomu da je ispod svega, na dnu stranice, pisalo da ste predajom svog broja mobitela sklopili ugovor kojim 'obvezujete vlasnika igre' da vam tjedno šalje između jedne i deset SMS poruka, dakle da on vama čini uslugu, s tim da će vas svaka takva primljena poruka stajati od 10 do 50 kn. Uglavnom, vlasnik ove 'igre' bila je NTH media.Lopovska posla, primjerena zemljama u kojima zakonska zaštita ne ide brzinom razvoja tehnokriminalaca, očito primjerena i Hrvatskoj.

Slavena Š. - Radila sam kratko na jednoj takvoj telefonskoj liniji, davno doduše, no dovoljno da vidim iznutra koji je to šarlatanizam i na koji su način ljudi koji tamo rade izrabljivani. Od toga da se po cijele noći umjesto astrologije i tarota po tim linijama vrte sexyfoni, naravno, po jeftinoj tarifi i ne prijavljeni (jer hot line se mnogo, mnogo skuplje plaća), do toga da je većina tih žena koje tamo rade stvarno psihički jako rastrojena. Od toga da jedne drugima konstantno 'proriču' jer su se svi tam navukli na to, do toga da je riječ uglavnom o teškim životnim sudbinama i ljudima koji sami sebi ne mogu pomoći. Naravno, šefica te linije nije imala nikakvog problema s ubiranjem love i izrabljivanjem tih praktički psihijatrijskih slučajeva.

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.