Otkrivamo: Sukob u Vladi - Reforma socijale propala prije nego što je pokrenuta

01.10.2013. 11:56:47

1_5228a4e1b2b4d

Ministar Fred Matić usprotivio se ukidanju opskrbnine za branitelje i civilne invalide rata

Socijalna pomoć mogla bi porasti samcima, sa sadašnjih 600 na 800 kuna, samohrani roditelji također će primati malo više nego sada, no višečlanim obiteljima s većim brojem djece pomoć će se uvelike smanjiti: bez obzira na broj članova obitelji, ona neće moći biti veća od 2900 kuna. Kako su u Ministarstvu socijalne politike najavili na jučerašnjem sastanku s novinarima, 1. siječnja 2014. počet će se primjenjivati novi Zakon o socijalnoj skrbi, a ukinut će se opskrbnina za branitelje i civilne invalide rata te produljena naknada za nezaposlene kao zasebne novčane naknade koje je lani koristilo oko 30.000 ljudi. Novac planiran za isplatu tih naknada - ukupno oko 170 milijuna kuna - slit će se u proračun Ministarstva socijale te će se, s povećanim budžetom, moći povećati socijalna pomoć za najugroženije - samce i samohrane roditelje. Socijalna se pomoć više neće zvati pomoć za uzdržavanje (PZU), nego zajamčena minimalna naknada (ZMN). Ishitreno u javnost? Čini se da je ministrica Milanka Opačić novo rješenje predstavila ishitreno jer nam je ministar branitelja Fred Matić, odmah nakon sastanka u ministarstvu socijale, rekao da od toga neće biti ništa. Takva je reakcija ministra branitelja očekivana jer već površna analiza pokazuje da bi rijetko koji - ako uopće ikoji - branitelj koji prima opskrbninu prošao rigorozni cenzus i ostvario pravo na socijalnu pomoć. Opskrbnina je pravo branitelja korisnika osobne invalidnine ili obiteljske invalidnine nesposobnih za privređivanje. Lani je opskrbninu u prosječnom iznosu od 1097 kuna primalo 5588 branitelja te još toliko civilnih invalida i sudionika Drugog svjetskog rata. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.