Otkriveno spomen obilježje masovne grobnice žrtava iz Domovinskoga rata

22.05.2018. 17:55:22

Spomen obilježje mjesta masovne grobnice žrtava iz Domovinskog rata otkriveno je u utorak u selu Dragović kad Pakraca u Požeško-slavonskoj županiji.

Obilježje kod mjesnog groblja podignuto je u spomen na civilne žrtve rata, braću Petra i Vendelina Sabu te Vendelinovu suprugu Alojziju, pripadnike mađarske i talijanske nacionalne manjine ubijene neutvrđenoga datuma 1991. godine Spomen obilježje otkrio je izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i član obitelji ekshumiranih Petar Szabo, uz nazočnost izaslanika predsjednice Republike Hrvatske Ante Deura, izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Đakića i saborskoga zastupnika mađarske nacionalne manjine Roberta Jankovicza. „Obitelj Sabo su žrtve velikosrpske agresije na Hrvatsku, a ovo je primjer da u vrijeme obrane naše suverenosti nisu stradavali samo hrvatski branitelji”, rekao je ministar Medved dodavši kako su ih ubijali ili odvozili u logore, gdje su ih mučili i ubijali. Naglasio je kako je jedan od tih logora je i logor Bučje iz kojega se još traže 24 žrtve. Otkrivanjem ovog 78. obilježja, obilježavamo 124 mjesta masovnih grobnica u Hrvatskoj“, napomenuo je naglasivši kako je odnos prema žrtvama ispit savjesti svakoga od nas. Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Josip Đakić istaknuo je potrebu za rasvjetljavanjem svih zločina i privođenjem pravdi onih koji su zločine činili bez obzira jesu li abolirani ili ne. Izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Ante Deur poručio je kako se s ovakvih mjesta moraju slati poruke mira kako se zlo ne bi ponovilo. Predsjednik Gradskoga vijeća Miroslav Ivančić podsjetio je kako je Pakrac bio četvrto mjesto po razrušenosti u Domovinskom ratu, ali i jedini među njima koji nije bio okupiran. “Ljudi su ovdje ubijani na pragovima svojih kuća, odvođeni u logore gdje su mučeni i ubijani bez obzira na dob, spol i zanimanje, samo zato to što su bili Hrvati ili su voljeli Hrvatsku”, rekao je dodavši kako Pakrac ima mnoga mjesta gdje se moramo pokloniti civilnim stradalnicima. Ivančić je izrazio nadu kako se spomen na žrtve neće prepustiti stihiji. (Hina)

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.