OTVOREN 'LOV NA HRVATE': 'Policija u Čavoglavama privela mladu djevojku ogrnutu regularnom HOS zastavom. Dva su je sata držali u šatoru, pa odveli u Knin...'

25.08.2014. 18:23:21

"Naravno, morali bi priznati da su oni ti koji krše zakon, jer djevojka iz Čavoglava se o njega nije ogriješila. Ako je sud u Kninu odbacio prijavu policije zbog nošenja i prodaje suvenira s natpisom 'Za dom spremni', kao neutemeljenu, ako je HOS legitimna zastava što je utvrđeno statutom, čemu onda privođenja?", pita se svjedok incidenta u Čavoglavama.

Iako je proslava u Čavoglavama već danima iza nas, mnogi su detalji široj javnosti nepoznati. S jednim, vrlo neugodnim, upoznao nas je 100 postotni ratni vojni invalid, Ivica Bolibruh:

- Vidio sam tri vrlo mlade djevojke, ne bih rekao da imaju više od 16 godina, od kojih je jedna bila zaogrnuta zastavom HOS-a. Tada je toj djevojci pristupilo nekoliko policajaca i inspektor, pa su je odveli u šator na ispitivanje. Njene prijateljice su se razbježale jer nisu znale što se događa. Mada smo mi svjedoci koji smo sve to gledali uvjeravali dotične policajce da je to službena zastava HOS-a koja je registrirana i zakonski odobrena, te da je natpis "Za dom spremni" od strane kninskog suda još 2012. okarakteriziran kao "neustaški", djevojku su dva sata držali u tom šatoru. Ja sam uporno čekao da ta cura izađe kako bi je upoznao s podacima o legalnom znakovlju koje je imala i o činjenici da su zapravo policajci prekršili zakon. Međutim, kada sam pitao policajce gdje je djevojka, rekli su mi da je privedena u PP Knin na daljnju obradu. Nisam dalje inzistirao jer sa vidio da su spremni upotrijebiti silu, iako hodam tako da me žena pridržava. Inače, policija je bila mješana iz Šibenika, Drniša i Knina, a ovi koji su je priveli bili su na deložaciji nesretne obitelji Mišković iz Knina – saznajemo od Ivice Bolibruha, bivšeg pripadnika 4. bojne, 113. brigade.

- Ma, napišite slobodno moje puno ime, jer ja imam već tri prijave. Ja sam osoba sa zabranjenje snimke sramotne deložacije u Kninu na kojoj sam skoro umro. Tada je mene, teškog invalida, policajac udario laktom, a kad sam pao još me udario nogom. Zbog posjekotine u ustima počela me gušiti krv, pa sam pao u nesvijest, a policija je sve to gledala. Naravno, naknadno su se pravdali i kazali kako su mi oni pomogli i polegli na bok, ali to je laž. Stajali su i gledali kako umirem, a na snimci se jasno vidi jedan čovjek koji je reagirao i koji kraj mene čuči. To, svakako, nije policajac – kaže Bolibruh koji se nakon čavoglavskog incidenta tako prisjetio ionog na deložaciji kninske obitelji.

- Želim samo istaknuti da o ovakvim istupima redovito informiram policiju od koje očekujem odgovore. Međutim, odgovora niotkud. Naravno, morali bi priznati da su oni ti koji krše zakon, jer djevojka iz Čavoglava se o njega nije ogriješila. Ako je sud u Kninu odbacio prijavu policije zbog nošenja i prodaje suvenira s natpisom 'Za dom spremni', kao neutemeljenu, ako je HOS legitimna zastava što je utvrđeno statutom, čemu onda privođenja? Moja su pitanja vrlo jednostavna – zaključio je invalid Domovinskog rata, Ivica Bolibruh.

  • Autor: S.Vučković/Dnevno.hr
  • Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL
 

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.