OTVORENO PISMO POLITIČKIM STRANKAMA I KANDIDATIMA NA IZBORIMA ZA DEVETI SAZIV HRVATSKOG SABORA

25.08.2016. 13:09:18

Počela je predizborna kampanja i svakodnevno slušamo programe političkih stranaka i kandidata, odvijaju se sastanci između samozvanih predstavnika hrvatskih branitelja i predstavnika dviju najvećih političkih stranaka, zbori se o svemu i svačemu, ali do danas nismo primijetili da je itko progovorio i jednu riječ o najvažnijem pitanju koje mori hrvatske branitelje, a to je pitanje prava na život. Poštovani kandidati i političke stranke vjerojatno vam je poznato što najviše brine braniteljsku populaciju, pobol i velika smrtnost. Od 1998. g. do danas umrlo je najmanje  44.000 hrvatskih branitelja, a otkada je počela predizborna kampanja umrlo je najmanje 100 hrvatskih branitelja, od kojih su najmanje trojica počinila suicid. Nažalost, smrtnost se stalno povećava, tako dok su 2009. dnevno umirala prosječno četiri hrvatska branitelja, došli smo do toga da u 2016. dnevno umire najmanje 10 hrvatskih branitelja, dok se svaka tri dana ubije po jedan hrvatski branitelj. Najstrašnije od svega toga je prosječna doživljena starost umrlih hrvatskih branitelja. Dok su za vrijeme hrvatskog domovinskog rata poginuli hrvatski branitelji ginuli s prosječno doživljenih između 25 do 30 godina, došli smo do toga da hrvatski branitelji umiru s prosječno doživljenih 50,9 godina života, dok je prosječno doživljeni životni vijek hrvatskih građana 76 godina.  Hrvatski branitelji umiru 25 godina ranije od ostalih hrvatskih građana u državi za koju su bili spremni poginuti i koju su svojom hrabrom borbom obranili i time omogućili neovisnu i suverenu Republiku Hrvatsku. Za ne povjerovati ! Za vrijeme ministra Predraga Matića pokrenute su neke studije koje su samo potvrdile probleme hrvatskih branitelja, i  zahvaljujući njima imamo ove porazne podatke. Ništa se konkretno nije poduzelo kako pomoći hrvatskim braniteljima. Ministar Tomo Medved pokrenuo je izradu Nacionalne strategije o zaštiti i unaprjeđenju zdravlja hrvatskih branitelja, ali ne znamo koliko se odmaklo na tom planu. Stoga vama koji ste izrazili želju voditi RH naredne četiri godine postavljamo pitanja na koja želimo javne i jasne odgovore :
  1. Je li normalno da jedna specifična populacija, kao što su hrvatski branitelji, umire s prosječno doživljenih 50,9 godina života, dok je prosječni životni vijek u RH 76 godina.
  2. Što ste spremni napraviti za hrvatske branitelje kako ne bi umirali s prosječno doživljenih 50,9 godina života ?
  3. U kojem ste roku spremni poduzeti konkretne mjere kako bi pomogli hrvatskim braniteljima, jer mi vremena za čekanje nemamo, radi se o ljudskim životima. Do kraja predizborne kampanje umrijet će još najmanje 180 hrvatskih branitelja, dok će ih najmanje 6 počiniti suicid. I što je najstrašnije umrijet će s 50 godina života, kao da žive u nekoj srednjoafričkoj državi a ne u članici Europske unije.
Gospodo političari, mi smo svoje odradili u hrvatskom domovinskom ratu, sad je red na vama, pomognite još živim hrvatskim braniteljima doživljenje bar prosječne životne dobi u Republici Hrvatskoj. PREDSJEDAVAJUĆI RADNOG PREDSJEDNIŠTVA KOORDINACIJE  Tomislav Čolak

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.