OVO JE 12 HEROJA DOMOVINSKOG RATA O KOJIMA ĆE UČITI NAŠA DJECA!

28.04.2015. 21:12:14

OVO JE 12 HEROJA DOMOVINSKOG RATA O KOJIMA ĆE UČITI NAŠA DJECA! Izdaje se prvi priručnik za škole

Zbog osjetljivosti teme neki od šest autora dvoumili su se o suradnji na priručniku

Političko vodstvo i vojni zapovjednici zaraćenih strana u Domovinskome ratu poglavlje je kojim počinje prvi priručnik namijenjen nastavnicima povijesti u osnovnim i srednjim školama čija je tema Domovinski rat. Zbog osjetljivosti, neki od ukupno šest autora - Nikica Barić, Darko Dovranić, Tamara Janković, Ante Nazor, Domagoj Novosel i Emil Petroci - priznali su da su dobro razmislili prije odluke o suradnji na priručniku, a uoči današnjeg predstavljanja izdanja Školske knjige sa 164 stranice kažu da su spremni na kritike.

Tuđman i Milošević

Nakon predstavnika političkoga vodstva hrvatske strane (od Tuđmana i Domljana do Špegelja, Agotića i Tusa), slijede crno-bijele fotografije Jovana Raškovića i Gorana Hadžića, te one u boji Milana Babića i Milana Martića, na koje se nastavljaju portreti 11 predstavnika Srbije i Crne Gore. Pored Miloševića je Dobrica Ćosić, a uz Jovicu Stanišića, šefa Resora državne bezbednosti Republike Srbije od 1991. do 1998., slika je Franka Simatovića Frenkija, srpskog obavještajca.

Transkripti u knjizi

Osim stranice s portretima četiriju predstavnika BiH ( Izetbegović, Abdić, Mate Boban, Krešimir Zubak) u priručniku je ratu u Bosni osigurano još 11 stranica. Drugo od ukupno deset poglavlja priručnika/čitanke daje niz statističkih podataka o ratnim žrtvama, umrlima, ranjenima i nestalima, praćeni tabelarnim prikazima koji, među ostalim, uključuju koje su dobi stradalnici, koliko je ekshumiranih i identificiranih i koliko je izbjeglih Srba iz Hrvatske bilo sredinom 1996.

Pojedina poglavlja knjige Domovinski rat počinju transkriptima. Na 101. stranici citat je govora Ivana Šretera iz 30. svibnja 1991. u Pakracu, a nešto kasnije je onaj Vlade Gotovca s kraja kolovoza. Na podtemu “Sjećanje na Vukovar”, nastavlja se priča o herojima Domovinskoga rata, započeta izvješćem Franje Tuđmana o stanju nacije (1995.). Čitavo izdanje završava prijedlozima radionica za nastavu povijesti koje je sastavila profesorica povijesti u osnovnoj školi Tamara Janković.

Metodički pristup

- Uhvatila sam se u koštac s temom koja je još osjetljiva i izazovna. Izdavač je ovaj priručnik/čitanku nazvao jedinstvenom, što nije fraza, jer ovo je prvo izdanje koje nastavnicima daje širok uvid u tematiku Domovinskog rata - kaže Tamara Janković, uvjerena da će priručnik koji na jednome mjestu sadrži činjenice, zemljovide i radionice olakšati nastavnicima rad u školi. No, iako je riječ o prvom proboju ove tematike kao zasebnog izdanja namijenjenog nastavnicima povijesti, suautorica sugerira kako ne bi bilo dobro da ostane i jedino. Urednik knjige, ujedno urednik povijesti u Školskoj knjizi Deniver Vukelić naglašava da je namjera izdavača bila na jednome mjestu obuhvatiti sadržajni, ali i metodički pristup nastavi povijesti.

Tko su autori?

- Priručnik/čitanka nije obavezno štivo, već ga mogu odabrati nastavnici koji žele znati više. Okupili smo značajne stručnjake koji su odradili velik posao i činjenica je da ovako ozbiljan priručnik o Domovinskome ratu dosad još nitko nije obavio - kaže Vukelić. Za podsjetnik o autorima priručnika: Ante Nazor je ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, Domagoj Novosel, Nikica Barić i Emil Petroci su povjesničari (drugi je primjerice autor knjige “Srpska pobuna u Hrvatskoj”), a Darko Dovranić scenarist i redatelj HRT-a, s opusom filmova o Domovinskom ratu.

I ulomak iz knjige Freda Matića

U završnici priručnika na dvije je stranice prenesen ulomak iz knjige “Ništa lažno” Predraga Matića Freda, a nakon teksta o autoru među ostalim piše: “Predrag Matić je preživio strašne torture tijekom devet mjeseci zarobljeništva u logorima u Mitrovici, Nišu i Stajićevu (...). Nakon 270 dana mučenja u logorima vraćen je u Hrvatsku. Došao je u Zagreb u kojem i danas živi s obitelji”. Zanimljivo je da se aktivno političko ime našlo među recenzentima priručnika. Tomislav Đonlić, šef HDZ-ova saborskog Odbora za obrazovanje, po struci je povjesničar i kaže da su prilikom recenziranja knjige uvažene neke njegove sugestije. - Ovo je djelo sigurno od koristi za nastavnike povijesti, zato sam se i prihvatio recenzentskog posla, kaže.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.