Ovo je dokument u kojem Ivan Grujić priznaje da je Udbaš, pročitajte njegov iskaz u Haagu!

08.01.2014. 19:21:41

1_209590

Odvjetnik Miroslav Vasić: "...da li ste Vi od 1984. godine bili zaposlen u Službi državne bezbednosti (slijednici Udbe, op. A.H.)?" Ivan Grujić: „Ne, nego od 1972. godine". Vasić: „Hvala Vam lijepo. Vi ste, kao što smo čuli, bili specijalist za obavještajne i kontraobavještajne poslove, konkretno bavili ste se pitanjima teroriozma i otkrivanja terorističkih aktivnosti?" Ivan Grujić: Tako je...u toj službi sam imao razvojni put od najniže stepenice pa možemo reći do najviše stepenice i jedno vrijeme sam radio u službi protuterorizma.

Kada je svojedobno Povjerenstvo za istraživanje zločina u komunizmu stavljeno pod nadležnost Ministarstva branitelja, na čijem čelu sjedi Fred Matić koji nema nikakve veze sa zločinima tog vremena, čuđenju nije bilo kraja. Međutim, ubrzo je uslijedio šok. Jedan od glavnih 'operativaca' povjerenstva, čija je uloga, među ostalim, razgovarati s obiteljima žrtava čije grobove treba locirati i ekshumirati ,postaje Ivan Grujić, šofer Josipa Perkovića i dugogodišnji operativac osječke Udbe. Imenovanjem na mjesto Predsjednika Povjerenstva, Grujić se od Udbaša transformirao u humanitarca. Posebno nepovjerenje prema njegovim istraživanjima pokazao je biskup Mile Bogović upozoravajući da narod ne vjeruje ovim istražiteljima. Biskup Bogović govorio je da operacijom upravlja bivši pukovnik UDBA-e Grujić pa se ljudi pribojavaju da UDBA još uvijek nije bivša.

Sličan stav dijeli i HDZ-ov Andrija Hebrang koji se ovrnuo na Grujićevu ulogu u zataškavanju komunističkih zločina. On vjeruje da je upravo zataškavanje zločina iz toga sustava jedan od glavnih ciljeva sveukupne SDP-ove politike, a za što potporu imaju i od predsjednika Ive Josipovića. "Namjera odugovlačenja s iskopavanjem žrtava komunističkih zločina nakon Drugog svjetskog rata i i sprječavanja istraga o počiniteljima ostvarena je strategijom bivših komunističkih dužnosnika i udbaša još 1990. godine. S tim u skladu, Ivica Račan ukida Komisiju za istraživanje zločina rata i poraća koju je Hrvaski sabor osnovao 1991. godine. Račan ju ukida 2002. godine jer je dobro radila, iako ometana novopečenim „domoljubima" iz redova Udbe", tvrdi Hebrang. Račan, uvjeren u moć Udbe kojoj je do 1990. bio nadređen, tako ruga povijesnoj istini i daljnje istraživanje komunističkih zločina povjerava Ministarstvu znanosti. Sljedećih deset godina niti jedan grob komunističkih žrtava nije otkopan, ogorčen je Hebrang.

Novi pokušaj nastavka istraživanja datira iz 2009., kada upravo Andrija Hebrang kao saborski zastupnik izrađuje Zakon o osnivanju Ureda za istraživanje grobova žrtava komunističkih zločina nakon Drugog svjetskog rata. Uslijedio je niz otpora pa je stoga trebalo čak tri godine da zakon stupi na snagu.

"Ured je počeo s radom 2012. godine sa tri zaposlena i uz pomoć Upravnog vijeća, kojemu je volonterski predsjedavao Andrija Hebrang. Ured je postavio metodologiju sondiranja, otkopavanja i zbrinjavanja posmrtnih ostataka žrtava komunističkih zločina. Otkopana su prva tri lokaliteta s kostima mučki ubijenih bolesnika bolnice Brestovac na Sljemenu te malodobnih učenika jedne škole. Istodobno, Ured na čelu s ravnateljicom Višnjom Starešinom donosi plan proširenja iskopavanja na županije, gdje su nositelji posla trebale biti postojeće udruge građana. Ured je osnovan u dogovoru s EU kao samostalna pravna osoba kako bi mogao aplicirati na fondove EU budući da su poslovi otkopavanja vrlo skupi, a vrijeme brzo ističe jer gotovo više ni nema živih primarnih svjedoka. Plan Ureda bio je otkopati deset lokacija po županiji godišnje. Budući da u policijskom popisu ima 940 lokaliteta, posao je trebao biti dovršen za pet godina uz vođenje očevidnika za ekshumirane žrtve", svjedoči Hebrang.

S dolaskom SDP-a na vlast, uz podršku predsjednika Josipovića, tek otvoreni ured se ukida. Daljnje poslovanje prebacuje se u Matićevo ministarstvo, nadležno za branitelje, a povjerava ga se upravo Grujiću. Hebrang ima i obrazloženje zašto baš njemu. "Zato jer se radi o visokom dužnosniku nekadašnje Udbe! On poptuno usporava daljnja istraživanja jer u slijedećih godinu i pol otkopava samo tri lokaliteta! Po toj dinamici, za otkopavanje svih grobnica trebalo bi stotinu godina! To je pravi cilj njegova angažmana! Kako znamo da je Ivan Grujić visoki dužnosnik Udbe, koliko god to on pokušava sakriti? Njegovo napredovanje u Udbi vidljivo je iz zapisnika suda u Hagu, gdje je Grujić bio svjedok optužbe protiv nekih srpskih zločinaca. Zapisnik možemo naći na web stranici haškoga suda", govori Hebrang koji se potrudio da zapisnik prevede, a izdvojio je i najzanimljiviji dio.

Odvjetnik Miroslav Vasić: "...da li ste Vi od 1984. godine bili zaposlen u Službi državne bezbednosti (slijednici Udbe, op. A.H.)?"

Ivan Grujić: „Ne, nego od 1972. godine".

Vasić: „Hvala Vam lijepo. Vi ste, kao što smo čuli, bili specijalist za obavještajne i kontraobavještajne poslove, konkretno bavili ste se pitanjima teroriozma i otkrivanja terorističkih aktivnosti?"

Ivan Grujić: Tako je...u toj službi sam imao razvojni put od najniže stepenice pa možemo reći do najviše stepenice i jedno vrijeme sam radio u službi protuterorizma.

"Iz ovog navoda je jasno zašto je posao daljnih istraživanja grobova žrtava komunističkih zločina povjeren bivšem drugu Grujiću. Taj amoralni čin nespojiv je s odrednicama Rezolucije EU parlamenta, po kojima žrtve komunizma ne može istraživati političko tijelo, a za naše uvjete još je strašnije da žrtve istražuje bivši visoki dužnosnik Udbe, organizacije koja je te žrtve ubijala!", objašnjava HDZ-ovac.

Dodaje da je isti taj Grujić nedavno postavio prvi spomenik tim žrtvama, ali do zadnjeg trena nisu dali da Crkva vidi tekst koji je naveden na spomeniku.

"Uz nehumano postupanje s posmrtnim ostacima pri iskapanju, i ovaj podatak motivirao je obitelji žrtava, svećenstvo na čelu s biskupom Milom Bogovićem i sve poštene ljude da izbjegnu otkrivanje ovakvog spomeničkog falsifikata! Osovina zla koja prikriva komunističke zločine ukidanjem Ureda i usporavanjem otkapanja kao i falsificiranje spomeničkog teksta je Ivan Grujić, najpogodnija osoba koja je ista zlodjela podržavala i ranije, kao visoki dužnosnik (prema nedemantiranim informacijama pukovnik) Udbe. Nije važno potpukovnik ili pukovnik, udbaš Ivan Grujić, maskiran u hrvatskog branitelja, nastavlja svoja zlodjela. Naravno, zahvaljujući sustavu koji ga je postavio na istaknutu poziciju, vjerujući njegovom udbaškom iskustvu", zaključuje Hebrang.

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.