Ovo je Hrvatska: Umirovljeniku ovršili penziju i to sa zaštićenog računa

30.06.2019. 11:01:53

Umirovljenik Mislav Mlinar neugodno se iznenadio kad je pogledao stanje svog zaštićenog računa. Umjesto 2400 kuna koliko je trebao dobiti, uplaćeno mu je iz blagajne Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje 1000 kuna manje. – Umjesto 2400 kuna koliko mi iznosi mirovina umanjena za ratu kredita u banci, na račun mi je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje uplatio oko tisuću kuna manje i odmah sam otišao u HZMO vidjeti što se događa – rekao je Mislav Mlinar za portal novac.jutarnji.hr U Mirovinskom su mu kazali da je nad računom provedena ovrha Zagrebačkog Holdinga za dug iz 2004. i iz 1996. – Riječ je o neplaćenom računu za vodu za stan koji sam prodao. Svojedobno sam bio u Vodoopskrbi i odvodnji i pitao ih jesam li ja sve obveze za prodani stan podmirio, na što mi je rečeno da jesam. Sada vidim da je zaštićeni račun fama ili da ne kažem nešto teže, a ja moram preživjeti s 1400 kuna – ogorčen je sugovornik za novac.jutarnji. Prema Ovršnome zakonu, od ovrhe su, navodno, izuzete tri četvrtine mirovine kako bi dužnik uopće mogao preživjeti. – Spomenuta odredba Ovršnog zakona na primjeru prosječne starosne mirovine isplaćene u svibnju ove godine od 2723 kune, znači da se dužniku mora ostaviti za život najmanje 2000 kuna. Iznos za koji je ovršen Mislav Mlinar debelo premašuje spomenuto ograničenje u Ovršnome zakonu, a uz to je ovrha sprovedena na zaštićenome računu – pišu. U Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, komentirajući nam slučaj Mislava Mlinara, podsjećaju na status HZMO-a u Ovršnom zakonu kao ovršenikovog dužnika koji mora postupati prema rješenjima o ovrsi. Drugim riječima, zaštićeni račun ne igra nikakvu ulogu kada stigne rješenje o ovrsi ako je njegov vlasnik pristao na dobrovoljnu naplatu s računa jer, prema obrazloženju HZMO-a, prisilna naplata ima prednost pred dobrovoljnom naplatom. U zagrebačkoj Vodoopskrbi i odvodnji bili su iznenađeni informacijom da se njihovo rješenje o ovrsi može sprovesti na zaštićenome računu. – Zaštićeni računi su izuzeti od ovrha te se samo pogreškom isplatitelja (HZMO, FINA ili banka koja vodi tekući račun korisnika) može dogoditi da se provede ovrha na zaštićenom računu – rekli su za novac.jutarnji.hr Odvjetnica Nicole Kwiatkowski, komentirajući slučaj Mislava Mlinara, odriče pravo HZMO-u da samovoljno primjenjuje i tumači Ovršni zakon u dijelu koji se odnosi na zaštićeni račun. Zakon je, dodaje sugovornica, vrlo precizan u pogledu iznosa koji se ne smije ovršiti na plaću i mirovinu.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.