OVO je pravi razlog Šešeljeva divljačkog napada na hrvatsko izaslanstvo

28.04.2018. 21:01:44

Bura koju je na Balkanu podigao osuđeni ratni zločinac i vođa srpskih radikala Vojislav Šešelj, uvrijedivši hrvatske nacionalne simbole, još uvijek ne jenjava. Hrvatska je sa Srbijom u diplomatskom ratu i možda najlošijim odnosima u zadnjih petnaestak godina. U Beogradu su sve glasnija govorkanja da je zahlađenje odnosa s Hrvatskom izazvano svjesno, namjerno i s jasnim ciljem. Šešeljevo divljanje u Skupštini moglo je biti spriječeno, no nekome je savršeno odgovaralo. Taj netko imao je na raspolaganju policiju, tajne službe i čitav državni aparat da Šešelja spriječi u njegovom naumu. Taj netko je, naravno, srpski predsjednik Aleksandar Vučić. Vučićevo ponašanje nakon za Srbiju sramotnog incidenta pokazuje da je s predstavom koju je izveo notorni četnik i njegov politički mentor Vojislav Šešelj iznimno zadovoljan i da stvari teku po planu. Šešeljevo divljanje djelom je Vučićeva osveta za tretman kojeg je imao u Zagrebu gdje je hladno dočekan, a i zbog doživljene neugodnosti kada ga je pred Saborom presreo zastupnik Mosta Miro Bulj i zahtijevao ispriku za govor u Glini. Ispriku nismo dobili, a ni nećemo. Dokle god Srbijom bude upravljao Vučić, odnosi dvije zemlje bit će loši. S druge strane, neprekidno ponižavanje Hrvatske koje provode Šešelj, Vulin, a dijelom i sam Vučić, dio je politički mnogo lukavijeg plana. Vučić je, znamo, lider na kojeg Europska unija računa da će Srbiju uvesti u njeno okrilje. Jedan od glavnih uvjeta Srbiji za članstvo u Europi je pitanje Kosova. Ako želi ući u Europu, Srbija će morati priznati Kosovo i s kosovskom vladom riješiti sva otvorena pitanja. U Bruxellesu požuruju Vučića da čim prije krene s rješavanjem ovog gorućeg problema. Ako želi u Europu, Vučić će biti taj koji će se odreći ‘srca Srbije’ što je potez koji će mu velik dio javnosti itekako zamjeriti jer je više puta naglašavao da do toga neće doći. Stoga je četničko divljanje i pokazivanje mišića Hrvatskoj zapravo diverzija od činjenice da će u vrlo skorom roku Aleksandar Vučić biti prisiljen ‘prodati’ Kosovo. Strategija mazanja očiju javnosti orkestriranjem sukoba dok se u pozadini, daleko od fokusa rješavaju ‘pravi’ problemi pokazala se uspješnom u svim zemljama brdovitog Balkana.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.