Ovo je prošlo potpuno “ispod radara”: Potpredsjednik SDSS-a bio je dio službenog protokola komemoracije Oluje u Srijemskoj Rači

12.08.2020. 18:40:00

SDSS kao da je želio malo zaštititi Mihajlovića, pa nisu potencirali u javnosti da je on zastupao stranku u Srijemskoj Rači. A opet, nisu htjeli da njihov čovjek bude jedino u Kninu, čime bi još više razljutili službeni Beograd

I dok je odlazak potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića (SDSS) na proslavu 25. obljetnice Oluje u Kninu imao veliki odjek u javnosti, njegov stranački kolega Dejan Mihajlović, potpredsjednik SDSS-a, dan ranije je na komemoraciji u Srijemskoj Rači bio gotovo inkognito.

Na službenoj internetskoj stranici SDSS-a o tome uopće nema vijesti, o Mihajlovićevom sudjelovanju na komemoraciji nisu izvijestili ni srpski mediji, a nisu to spominjali ni predsjednik susjedne države Aleksandar Vučić i njihovi ostali visoki dužnosnici, koji su oštro kritizirali Miloševićev čin.

– Vodstvo SDSS-a donijelo je odluku da ove godine Milošević ide u Knin, a ja u Srijemsku Raču, kroz koju sam prošao i 1995. Bio sam tamo u službenom protokolu, rekao nam je jučer Mihajlović. I on je, znači, poput nove saborske zastupnice Anje Šimprage bio u izbjegličkoj koloni Srba koji su uslijed Oluje napustili Hrvatsku. Kao i Anja Šimpraga, i Mihajlović, rođeni Karlovčanin, s vremenom se vratio u Hrvatsku i od 2013. obnaša dužnost načelnika Općine Krnjak u Karlovačkoj županiji.

 U Srbiji se svake godine 4. kolovoza obilježava Dan sjećanja na stradale i prognane Srbe u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji Oluja 1995. godine, a središnja komemoracija je ovaj put bila u Srijemskoj Rači.

 

Vučić je prošle godine u Krušedolu na Fruškoj gori najavio da će se povodom 25. obljetnice »tog stravičnog pogroma« u Beogradu održati dosad najveći skup, ali epidemija koronavirusa pokvarila je te planove. U Srijemskoj Rači bili su, kao uostalom i u Kninu, isključivo uzvanici, a na mostu preko Save kojim su srpske izbjeglice početkom kolovoza 1995. iz BiH ušle u Srbiju, otkrivena je spomen-ploča. Ove državne komemoracije u Srbiji imaju jako lošu reputaciju u Hrvatskoj, ponajprije zbog Vučićeve radikalne retorike.

 

Tako je srpski predsjednik 4. kolovoza 2018. u Bačkoj Palanci Hrvate usporedio s njemačkim nacistima jer su, kako je tvrdio, jedni htjeli svoju državu bez Židova, a drugi bez Srba. Budući da ga je iz prvog reda slušao predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac, od njega su tada i koalicijski partneri iz HDZ-a tražili objašnjenje. Bio je to zaista snažan pritisak na Pupovca. Dužnosnici HDZ-a i čelnici ostalih desnih stranaka napadali su ga zato što nije bio u Kninu, nego u Bačkoj Palanci. Ipak, Pupovac je lani bio u Krušedolu, ali prošli tjedan je, prema vlastitom priznanju, 4. i 5. kolovoza proveo s obitelji u Zagrebu. U Srijemsku Raču poslao je Mihajlovića, koji je itekako svjestan negativne percepcije u Hrvatskoj komemoracije na kojoj je bio.

 

– Posljedica je to suprotstavljenih percepcija Oluje Hrvata i Srba. One proizilaze iz različitih iskustava dvaju naroda, ali ljudi ne bi smjeli na pojedine događaje gledati samo iz svog kuta. Oluju Srbi trebaju pokušati promatrati iz kuta Hrvata i obratno. Mi te percepcije moramo mijenjati i to tako da svi počnemo razmišljati konstruktivno, cijeniti jedni druge, kao i žrtve oba naroda. Sve koji su te žrtve prouzročili, zajednički trebamo osuditi, vrlo je koncilijantan Mihajlović koji je pet godina mlađi od 45-godišnjeg Miloševića.

 

Mihajlović spada među SDSS-ovce koji podržavaju Miloševićevu prisutnost u Kninu na obilježavanju Dana pobjede i domovinske zahvalnosti.

 

– Srbi u Hrvatskoj su i ranije bili na određeni način spona, nastojali smo poboljšati komunikaciju između hrvatske i srpske politike. Sada to predstavnici Srba u Hrvatskoj također čine, radimo na tome da se retorike s jedne i druge strane ublaže, da se komunikacija popravi. To će, ako uspijemo, u prvom redu značiti samim Srbima u Hrvatskoj, a onda i državama u međusobnim odnosima. Naš je stav da moramo pomoći da komunikacija dvaju naroda i dviju država bude bolja, kontekst je u kojem Mihajlović shvaća Miloševićevo prisustvo u Kninu.

 

SDSS kao da je želio malo zaštititi Mihajlovića, pa nisu potencirali u javnosti da je on zastupao stranku u Srijemskoj Rači. A opet, nisu htjeli da njihov čovjek bude jedino u Kninu, čime bi još više razljutili službeni Beograd. Osim toga, za SDSS i srpsku zajednicu u Hrvatskoj Oluja jest razlog za komemoraciju, a ne za slavlje, pa ne treba čuditi da su imali predstavnika i u Srijemskoj Rači.

 

SDSS priznaje da njihovi birači ne podržavaju Miloševićev odlazak u Knin

 Politička stranka vrlo rijetko odlučuje javno priznati da su birači loše prihvatili neki njezin potez. No, SDSS je jučer učinio upravo to kad je u pitanju odlazak potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića u Knin na obilježavanje 25. obljetnice Oluje, piše Novi list.

 Na internetskoj stranici SDSS-a objavljena je informacija o tome da je u ponedjeljak navečer održana proširena sjednica Izvršnog odbora gradske organizacije u Vukovaru, na kojoj uopće nije bilo suglasja o Miloševićevoj nazočnosti na toj proslavi. »Analizirana je politička situacija vezana uz prisustvo potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića na obilježavanju godišnjice Oluje. Prenesena su mišljenja biračkog tijela koje, u dobrom dijelu, ne kvalificiraju blagonaklono prisustvo predstavnika SDSS-a 5. kolovoza u Kninu. Tijekom rasprave iznjedrilo se više informacija šireg konteksta Miloševićevog odlaska u Knin, te će s tim širim okvirom članovi Odbora i aktivisti u svakodnevnim kontaktima upoznavati članstvo, birače i simpatizere«, navodi se u priopćenju. Lokalni dužnosnici SDSS-a bi, dakle, u sljedećem razdoblju pripadnicima srpske nacionalne manjine na području Vukovara trebali objasniti zašto je Milošević išao u Knin i zbog čega je to u konačnici ipak pozitivna gesta.

 Na ovom je sastanku bio i Boro Rkman, predsjednik Izvršnog odbora i član Predsjedništva SDSS-a, koji nam je rekao da je baš on napisao to priopćenje.

 – Možda nije uobičajeno da stranka komunicira na ovakav način, ali je otvoreno i iskreno. Ne mogu reći da je na sastanku listom podržan Miloševićev odlazak u Knin, bilo je različitih mišljenja. Na nama je da razgovaramo s ljudima o potrebi iskoraka i pružanja ruke pomirenja, kazao nam je Rkman.

 

Predsjednik SDSS-a u Vukovaru Srđan Kolar, njihov vijećnik u Gradskoj skupštini, ističe da su na sastanku »pokušali sve staviti na stol i analizirati stavove o ovom događaju«.

 

– S obzirom na to da smo u procesu unutarstranačkih izbora, koji u Vukovaru završavaju 20. listopada, nismo donosili nikakve zaključke kojima bismo obvezali novi sastav Izvršnog odbora gradske organizacije. Ali, članovi sadašnjeg Izvršnog odbora imali su pravo reći što misle. Imali smo potrebu otvoreno o svemu progovoriti. Činjenica je da dobar dio Srba u Hrvatskoj i izvan nije zadovoljan odlaskom Miloševića u Knin. No, svjesni smo da je on tamo bio kao potpredsjednik Vlade, ne samo kao predstavnik SDSS-a. Milošević je smatrao da može podnijeti ogroman teret koji je ovim potezom preuzeo. Trenutačno to nailazi na optužbe od strane srpske zajednice i određenog članstva SDSS-a, ali potpredsjedniku Vlade treba dati kredit i pričekati što će on uspjeti napraviti za srpsku zajednicu. Zakon nam omogućava velika prava, ali se ona, nažalost, ne konzumiraju, ocjenjuje Kolar.

 

Izvor: Hrvatski glasnik

Izvorni autor: Ante R/Foto: facebook

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.