OVO JOŠ NIJE GOTOVO! U DORH-u GORI KAO NIKAD! Marušić će povući sve za sobom: U tijeku je akcija spašavanja Zlate Hrvoj Šipek

03.12.2021. 10:21:00

Dok o DORH-ovim aferama i propustima bruji cijela hrvatska javnost, nakon interne istrage u kojoj Odvjetništvo odgovornost za slučaj Žalac prebacuje na USKOK, ministar pravosuđa Ivan Malenica otvoreno je stao u zaštitu glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek, tvrdeći kako ona ima potporu vladajuće većine.

“Meni u ovom izvješću nije ništa sporno u postupanju DORH-a i USKOK-a. Odluka o tome da neće nastaviti rad na ovome predmetu, predmetu Žalac, donesena je u veljači 2020., kad je glavni državni odvjetnik bio Jelenić, a to izvješće je ponovljeno u srpnju, kad je Hrvoj-Šipek izabrana za glavnu državnu odvjetnicu”, kazao je ministar podsjećajući i na još jednu bitnu stvar oko toga, odnosno na to što je Zakon o europskom javnom tužitelju donesen u prosincu prošle godine.

”Temeljem toga je DORH zatražio od svih svojih odjela informacije o slučajevima s naznakom da se treba radito o predmetima koji su u radu. Budući da je ovaj predmet bio zatvoren, taj predmet nije dostavljen europskom javnom tužitelju”, objasnio je Malenica, iz čijih bi se riječi moglo naslutiti da i on odgovornost prebacuje na Marušić. 

Istraga produbila trzavice

Upućeni iz Odvjetništva svjedoče kako je ova interna istraga dodatno produbila trzavice između Hrvoj Šipek i Marušić. ”Ovdje se radi o spašavanju fotelje glavne državne odvjetnice koja od izbijanja afere traži ostavku ravnateljice Marušić. Ona na to neće ni sada pristati jer bi to značilo da prihvaća odgovornost za slučaj Žalac, zato možete očekivati da ova priča još nije gotova i da će tu isplivati još jako puno prljavog rublja”, smatraju naši sugovornici iz Odvjetništva te kažu da ovakvom konfliktu u svojim redovima nisu svjedočili.

”Jasno je da će se sada tražiti odgovornost Vanje Marušić, vidljivo je da je Malenica stao iza Hrvoj Šipek i da je prihvatio njeno objašnjenje za kompletnu situaciju, sada je pitanje sa čime Marušić raspolaže i koga bi ona sve mogla utopiti ako se zainati. Iza nje je inače daleko ozbiljnija karijera nego iza Hrvoj Šipek koja je ionako na korak do mirovine i teško da će Marušić pristati da se samo nju u ovom slučaju kompromitira. Posebice radi toga što se pisalo kako je ona istragu držala u ladici da bi se zaštitio Plenković, ako je to točno neka onda idu svi, ili neka ne ide nitko ako nema nepravilnosti”, komentiraju naši sugovornici referirajući se na rezultate nadzora koje je DORH objavio na svojim službenim internetskim stranicama. 

”Utvrđeno je da je USKOK tijekom izvida, samostalno i putem policije, pribavio opsežnu dokumentaciju od resornog Ministarstva, pravnih osoba, te je zatraženo postupanje Samostalnog sektora za financijske istrage Središnjeg ureda Porezne uprave Ministarstva financija, angažirani su informatički stručnjaci jedne pravne osobe, prikupljene su obavijesti od većeg broja osoba, te su provedeni financijski izvidi. USKOK je 24. siječnja 2020., na temelju ocjene stanja spisa u tom trenutku, donio odluku o završetku rada ocijenivši kako nema osnova za daljnje postupanje i nastavak izvida. Odluka je donijeta na temelju slobodne ocjene prikupljenih obavijesti i podataka i ta odluka, kao takva, predstavlja pravni stav.

Nadzorom je utvrđeno da je Državno odvjetništvo Republike Hrvatske 12. veljače 2020. zaprimilo od USKOK-a izvješće po članku 74. Zakona o državnom odvjetništvu u prilogu kojeg je izvješće o postupanju u kojemu se navodi da rezultati izvida ne daju osnova za pokretanje kaznenog postupka. Glavna državna odvjetnica Republike Hrvatske je, nakon što je stupila na dužnost krajem svibnja 2020. godine, 17. srpnja 2020. s voditeljem Kaznenog odjela Državnog odvjetništva Republike Hrvatske, održala sastanak u USKOK-u, s ravnateljicom USKOK-a i voditeljicom Odjela tužitelja USKOK-a, kojom prilikom su ih zamjenici ravnateljice USKOK-a upoznali s više značajnijih predmeta u radu USKOK-a, između ostalog i s već ranije donesenom odlukom o završetku rada u ovom predmetu i razlozima završetka rada, u svezi čega je Glavna državna odvjetnica Republike Hrvatske zatražila dostavu izvješća”, stoji u DORH-ovom obraćanju javnosti u kojem su detaljno precizirali koga smatraju krivim za fijasko u slučaju Žalac.

”USKOK je Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske 22. srpnja 2020. dostavio izvješće po članku 74. Zakona o državnom odvjetništvu uz napomenu da se u prilogu dostavlja izvješće o postupanju koje je već dostavljeno 12. veljače 2020. 

U odnosu na obavještavanje EPPO-a, utvrđeno je da je službena bilješka o završetku rada na predmetu USKOK-a donesena 24. siječnja 2020., a dopisom Državnog odvjetništva Republike Hrvatske od 10. prosinca 2020. u skladu s člankom 24. stavkom 2. Uredbe Vijeća (EU) 2017/1939 o provedbi pojačane suradnje u vezi s osnivanjem Ureda europskog javnog tužitelja, tražila se dostava podataka o svim kaznenim predmetima za kaznena djela iz nadležnosti/moguće nadležnosti EPPO-a koja su počinjena nakon 20. studenog 2017., a koji se nalaze u fazi izvida, te podatke o predmetima istraga. Dakle, u trenutku traženja podataka nije se radilo o spisu koji se nalazio u fazi izvida, odnosno istrage.

Utvrđeno je da je USKOK dostavio EPPO-u, na njihovo traženje, tražene informacije i dijelove spisa, uz dogovor o njihovu povratu po izvršenom skeniranju.

S ciljem poboljšanja operativnosti i efikasnosti rada USKOK-a Glavna državna odvjetnica Republike Hrvatske je odlučila da će obaviti pregled obavljanja poslova državnoodvjetničke uprave u Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.Ujedno, napominjemo da je Ministarstvo pravosuđa i uprave Republike Hrvatske osnovalo radnu skupinu za izmjenu Zakona o USKOK-u u kojoj sudjeluju predstavnici DORH-a i USKOK-a radi povećavanja učinkovitosti rada Uskoka u najsloženijim predmetima korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske upoznalo je sa sadržajem izvješća ravnateljicu Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta”, poručili su iz DORH-a.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Iva Međugorac/Foto: Patrik Maček/PIXSELL

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.