‘OVO NAM JE OSVETA ZA PRELET!’ OPTUŽENI PILOT ZA DNEVNO: ‘Sramota je što si Hrvatska dopušta’

19.05.2022. 16:32:00

Danijel Borović jedan je od četvorice hrvatskih ratnih pilota koje je Srbija optužila za ratni zločin u Oluji kada su MIG-ovima raketirane kolone srpskih civila na Petrovačkoj cesti.

Podsjetimo, Borojević je jedan od legendarne leteće četvorke koja je u Domovinskom ratu iz Srbije preletjela s MIG-ovima JNA čime su slabo naoružanoj Hrvatskoj dali neizmjeran doprinos. Borojević je, konkretno, nakon Rudolfa Perešina bio drugi pilot koji se odvažio na taj potez uz znatno teže uvjete. Teški trenuci koje je tada prošao, nastavili su se aktualnom prozivkom ministra obrane Marija Banožića koji se pita što su (konkretno pilot Ivan Selak) radili prije preleta, a sada i ovom teškom optužbom za ratni zločin. No, čini se kako Danijel Borović nije pretjerano uzrujan, iako kaže da mu se mobitel od jutra ne gasi:

“Nevjerojatno je ovo nečinjenje naše države”

“Kosim travu već satima, ali me prekida zvonjava mobitela”, kaže nam Borović s kojim smo posljednji put pričali prilikom odlikovanja koje mu je osobno u veljači ove godine uručio hrvatski predsjednik Zoran Milanović


Foto: Dario Andrišek

“Ova optužba mi nije novost jer se na tome radi minimalno 15 godina. Nije mi novost niti to da Hrvatska mirno gleda kako Srbija preuzima primat nad svim bivšim državama i daje si za pravo dizati optužnice, a kada su njihovi grijesi u pitanju – poriče da ima išta s ratom. Nevjerojatno je ovo nečinjenje naše države”, konstatira legendarni heroj Domovinskog rata koji je izveo najuzbudljiviji prelet sa Željave u Pulu.

Borović uzima u obzir da je ova optužba i pokušaj svojevrsne osvete za prelete iz JNA u Hrvatsku jer, po njegovim spoznajama, u prvim dokumentima koji spominju dizanje tužbe, a koje ima u posjedu, između redova spominju se i Ivan Selak te Ivica Ivandić koji je prije nekoliko dana u Splitu dobio eksponat svog aviona.

Osveta za prelet? Borović: “Selak i Ivandić su također bili meta tužiteljstva”

“Prva inačica optužbe kao odgovorne ljude navodi tada prvog čovjeka HRZ-a Imru Agotića, zapovjednika Josipa Čuletića, mene i kako su napisali ‘još dvojicu pilota koji su izveli prelet’. Pod tim su mogli misliti samo na Selaka i Ivandića jer su oni bili jedini preletači na borbenim zadacima. U međuvremenu, Agotić i Čuletić su preminuli, a u optužnicu su uvršteni Vladimir Mikac i Željko Jelenić“. 

Danijel Borović kaže kako se ne boji ishoda:

“Nisam se bojao ni za vrijeme Domovinskog rata, pa se ni sada ne bojim. Ja sam još 1992. optužen da sam srušio helikopter i nije baš da mi je ovaj osjećaj nepoznat. Jedino mi je žao što se moja država ne zna postaviti u ovakvim situacijama. Milanović je, za sada, jedini političar koji to čini. Na vrlo osebujan način, doduše, ali on je svjestan da samo tako može polučiti efekt”.

Kako je došlo do raketiranja civila?

U vezi same optužnice i smrti srpskih civila na strani BiH, kaže: 
“Nisam tada imao zapovjednu odgovornost, a i da sam dobio zapovijed – nikada ne bih prešao državnu granicu. Otkako sam izveo prelet, nije mi palo na pamet da to činim. Što se samog stradavanja tih ljudi tiče, čak i po srpskim dokumentima razvidno je da je kolona civila bila izmiješana sa vojskom. Pilot MIG-a pri brzini od 900 km/h u tim sekundama teško može razabrati traktore među tenkovima, sve se odvija pri brzini koja je vama nezamisliva. Tragedija, u svakom slučaju”, zaključuje optuženi Danijel Borović.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Snježana Vučković/Foto: privatni album

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.