PA, KAKAV ŠOU! HOS-ovci obukli uniforme srpskih rezervista i otišli u akciju

03.05.2022. 17:54:00

Lokalni stožer Hrvatskog vijeća obrane u Čapljini, na čelu sa Slobodanom Praljkom osmislio je akciju “Škarpun” čiji je cilj bio smanjenje topničke paljbe na Metković i Čapljinu. Krajnja namjera ove operacije iz suglasnost Janka Bobetka bila je oslobađanje sela Klepci i Tasovčići...

Presvukli se u neprijateljske uniforme

Za izvršenje akcije odabrana je 156. makarsko vrgoračka brigada HV-a, odnosno dvije grupe branitelja koje su bile pod njezinim zapovjedništvom: jedna iz sastava Antiterorističke jedinice Vukovi, a druga iz HOS satnije Lovac. Akcija je započela prvog dana svibnja 1992. godine, s prvim jutarnjim zrakama. Pripadnici HOS-a ništa nisu željeli prepustiti slučaju, pa su se presvukli u uniforme rezervnog sastava JNA koje su prije toga pronašli i uzeli iz vojarne JNA u Čapljini, donosi Domovinskirat.

Tako preodjeveni, neprimjetno su došli do prvih kuća u okupiranom  selu Klepci, no ubrzo je započeo okršaj. HOS skupinu Lovac predvodio je Darko Peranović – Kundro:

Vrlo opasna akcija završila je loše

“Došli smo iza kuća jer nam je javljeno da su u njima Beli orlovi. Očekivali smo da krenu iskakati kroz prozore kad krene akcija, ali tada sam ugledao njihovog vojnika kako ide prema nama. Samo sam mu tiho rekao ‘kolega’, a on je problijedio. Zarobio sam ga, a nakon toga je krenula paljba i počeli su iskakati kroz prozore, kako smo i se i nadali. Stanko Marić je vidio kako sam ja zarobio neprijatelja, pa je i on pokušao isto. Jednom od onih koji su iskakali viknuo je ‘stoj’, ali kako ih je više iskakalo, jedan od njih ga je ubio”, ispričao je za potrebe monografije 156. brigade.

Na kraju, za satniju HOS-a “Lovac” ova akcija bila je pogubna. Živote su izgubila trojica njihovih pripadnika, a na kraju su se morali povući… 

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Dnevno.hr/S.V./Foto: Domovinskirat

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.