PAKAO TEK STIŽE, SPREMA SE NOVI TOPLINSKI VAL: Još malo možemo odahnuti, a onda nas čeka nova vrućina

18.08.2021. 15:48:00

Danas će na Jadranu biti pretežno sunčano, drugdje u prvom dijelu dana umjerena, ponegdje i povećana naoblaka, a poslijepodne razvedravanje, prognozira Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

Većinom na krajnjem sjeveru ujutro poneka kap kiše, a na jugu Jadrana mogući su lokalni pljuskovi.

Poslijepodne se očekuje posvuda razvedravanje uz mogućnost za pokoji pljusak još u unutrašnjosti Dalmacije.

Vjetar u unutrašnjosti većinom slab. Na Jadranu slaba i umjerena, na udare na sjevernom dijelu jaka, uglavnom podno Velebita i olujna bura, nakon sredine dana ponegdje u Dalmaciji i sjeverozapadnjak.

Najviša dnevna temperatura od 20 do 25, na Jadranu između 26 i 31 Celzijev stupanj.

Zagreb danas

U prvom dijelu dana umjereno do pretežno oblačno, zatim poslijepodne uglavnom sunčano. Vjetar većinom slab. Najviša dnevna temperatura od 23 do 25 °C.

Hrvatska sutra

Sutra će u Hrvatskoj biti većinom sunčano. U unutrašnjosti ujutro mjestimice moguća magla, a sredinom dana i poslijepodne umjerena naoblaka. Vjetar uglavnom slab, ponegdje umjeren istočni i sjeveroistočni, na sjeveru zemlje popodne južni. Na Jadranu ujutro te opet navečer slaba i umjerena bura, podno Velebita na udare jaka, a sredinom dana i poslijepodne ponegdje jugozapadnjak, većinom na otvorenom i sjeverozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura između 10 i 15, u gorju malo niža, a na Jadranu od 17 do 22 °C. Najviša dnevna uglavnom između 24 i 30 °C.

Novi toplinski val

U nastavku tjedna bit će većinom sunčano i ponovno sve toplije, štoviše, krajem tjedna vrlo izgledno će nas preplaviti novi toplinski val, šesti po redu ovogodišnji, koji bi ipak trebao biti manje intenzivan od prethodnog. 

HAK: Oprez vozačima zbog skliskih kolnika

Kolnici su mokri i skliski mjestimice u unutrašnjosti i na južnom Jadranu, objavio je srijedu Hrvatski autoklub (HAK) koji vozače upozorava da u prvom dijelu dana prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama.

Zbog ponegdje izraženijih pljuskova moguće je zadržavanje veće količine vode na kolniku.

Zbog jake i na udare olujne bure moguća su ograničenja prometa za pojedine skupine vozila na autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče, A6 Rijeka-Zagreb, Jadranskoj magistrali (DC8), državnoj cesti DC54 Maslenica-Zaton Obrovački te Krčkom i Paškom mostu.

Pojačan promet tijekom dana očekujemo na važnijim cestama, posebice na autocestama A1 Zagreb-Split-Ploče, A2 Zagreb-Macelj, A3 Bregana-Lipovac i A6 Rijeka-Zagreb, A7 GP Rupa-Diračje, zagrebačkoj (A3) i riječkoj (A7) obilaznici, Krčkom mostu, Istarskom ipsilonu u smjeru GP Kaštel i Plovanija, kod tunela Učka i čvora Matulji, na Jadranskoj magistrali (DC8) na prilazima turističkim središtima, u trajektnim lukama i pristaništima te na većini graničnih prijelaza. 

Zbog povećane gustoće prometa čekanja su moguća na većini graničnih prijelaza u putničkom prometu, dok se pojačan promet teretnih vozila očekuje na graničnim prijelazima Macelj, Bregana, Bajakovo i Tovarnik.

U pomorskom prometu moguće su poteškoće zbog jake bure, a zbog pojačanog prometa moguća su i čekanja u trajektnim lukama i pristaništima.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Dnevno.hr/Foto: Robert Anić/PIXSELL

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.