PANIKA U PLENKOVIĆEVIM REDOVIMA! Kreću velike čistke! Pokreće se stotine istraga: Premijer je pod pritiskom, mora nešto poduzeti

22.11.2021. 10:17:00

Svega nekoliko mjeseci od osnutka Ured europskog javnog tužitelja u Hrvatskoj u praksi pokazuje kako misle djelovati u našoj zemlji, u sklopu njihove istrage ovih je dana privedena bivša ministrica Gabriela Žalac te ravnatelj SAFU-a Tomislav Petrica, no istrage na tome neće stati. Do sada je kako se saznaje pokrenuto više od 400 istraga zbog sumnji u korupciju, a u Uredu je registrirano više od 1300 predmeta u kontekstu kojih se govori o štetu koja u svim predmetima premašuje sedam milijardi eura. Ured je ovo na čijem je čelu Rumunjka Laura Kövesi, a u Hrvatskoj ga pak vodi tužiteljica Tamara Laptoš, koja je svojim izjavama ovih dana uspjela ogoliti manjkavosti hrvatskog pravosuđa, DORH-a i Uskoka. Ono što bi u priči oko europskog ureda moglo biti uvjetno rečeno problematično jest to što on brine o tome kako se troši novac iz europskog, ali ne i novac iz hrvatskog, državnog proračuna, odnosno novac poreznih obveznika, koji su se nakon ovih posljednjih uhićenja nakratko povjerovali da u Hrvatskoj borba protiv korupcije funkcionira na institucionalnoj razini.

Upravo je ovaj slučaj Žalac otkrio da to nije tako, jer da se čekalo Uskok, i domaće istražitelje pitanje je bi li bivša ministrica bila tamo gdje danas jest. Na slučaju software Uskok je navodno radio pune dvije godine, no do nikakvog zaključka njihovi istražitelji nisu uspjeli doći, ono što Uskok nije uspio odraditi dvije godine, Ured je odradio od lipnja ove godine, kada se priča ujedno i pokrenula. Ured europskog tužitelja neovisna je institucija, a kao što je Laptoš pojasnila oni postupaju samostalno, te od Uskoka mogu zatražiti da od njih obavi određene radnje, no njihova je jedina i ključna uloga zaštita europskog novca. Sam se EPPO sastoji od dviju razina, centralne u Luksemburgu i decentralizirane, na nacionalnoj razini. centralnu razinu u Luksemburgu čini glavna tužiteljica s 22 europskih tužitelja, među kojima je i bivša ravnateljica Uskoka, hrvatska tužiteljica Laptoš.

Inače svi europski tužitelji čine kolegij, a po tri tužitelja stalna vijeća, EPPO ima 15 takvih stalnih vijeća koja nadzoru rad istraga te donose odluke u konkretnim predmetima. Na nacionalnoj razini delegirani su europski tužitelji koji su zaduženi za vođenja konkretnih istraga, podizanje optužnica te zastupanje optužbe pred sudom. Drugim riječima, u slučaju Softver za provođenje istrage trebali bi biti zaduženi delegirani europski tužitelji Sani Ljubičić i Tomislav Kamper. Treba također napomenuti kako je u Hrvatskoj za predmete EPPO-a nadležan isključivo zagrebački Županijski sud. Svih ovih podataka svjesni su i u vladajućim redovima, a naši sugovornici bliski premijeru Plenkoviću priznaju kako je i u njegovim redovima zavladala ozbiljna panika. 

”To nisu mali podaci, spominju se ogromne pronevjere novca iz europskih fondova, a to će i od premijera prije ili kasnije zahtijevati reakciju”, kažu naši sugovornici koji smatraju da bi ako se dokažu pronevjere za koje postoji sumnja uskoro mogli očekivati ostavke aktera sudbene vlasti, ali i mnogih iz redova organa kaznenog progona. ”Svi se otvoreno pitaju što su radili Uskok, PNUSKOK i Državno odvjetništvo, jasno je da to pitanje zabrinjava i Plenkovića jer svi zaključci vode i prema HDZ-u, a on si to ne može dopustiti ni zbog svoje daljnje karijere. On se pod svaku cijenu misli ograditi od svih koji su muljali s europskim novcem”, navode nadalje naši sugovornici koji ovu situaciju nazivaju ogromnim problemom.

”Aktivnosti EPPO-a definitivno navode na to da nam je u pravosuđu potrebna korjenita promjena, Plenković će na tome definitivno i inzistirati, a onda je zaista pitanje tko će sve u tim čistkama nastradati, na nama je veliki pritisak iz Europe. Plenković si blamažu ne smije dopustiti, i on osobno mora pokazati, ali i dokazati da je zainteresiran za konkretne poteze, a to zasigurno podrazumijeva filtriranje na svim razinama od pravosuđa, do nacionalne i lokalne političke razine”, zaključuje na koncu naš sugovornik.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Iva Međugorac/Foto: Patrik Maček/PIXSELL

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.