Parlament odlučio – Crna Gora izbacila ćirilicu

21.08.2015. 15:59:53

Predloženi zakon o zaštiti ćirilice u Crnoj Gori nije prošao, odnosno nije dobio parlamentarnu potporu zahvaljujući zastupnicima Đukanovićevih i Krivokapićevih socijalista te uz podršku, manjinskih koalicijskih saveznika. Tako je ćirilica zakonski istjerana iz službene uporabe u Crnoj Gori. Nezavisni zastupnik Neven Gošović, koji je predlagao uvođenje ćirilice kao službenog jezika u Crnoj Gori naveo je da ćirilica u praksi nije ravnopravna s latinicom, iako to predviđa Ustav. Osim toga, on je upozorio da će to ugroziti njezin opstanak, čime će biti ugrožen i identitet crnogorskog naroda. Donošenjem Ustava 2007 Crne Gore, gdje je novoformirani crnogorski promoviran kao službeni jezik, svi javni natpisi, nazivi ustanova, institucija, škola, putokazi ispisani su latinicom. Njome su ispisani i svi državni obrasci, računi za struju, komunalije .. Ćirilica je potpuno “protjerana” iz Crne Gore što Crnogorci podržavaju dok se stranke srpskog naroda u Crnoj Gori tome žestoko protive.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.