Partija opet 'udara' po katolicima - promjenom Ustava žele sprječiti Hrvate da se izjasne kako doživljavaju brak

09.06.2013. 11:43:34

Partija Zorana Milanovića navodno ozbiljno razmišlja da u Saboru predloži promjenu Ustava kojim bi se odredile teme o kojima se ne može odlučivati na referendumu! SDP-ovci ovaj skandalozni potez pravdaju činjenicom da je neprihvatljivo Ustavom definirati brak kao zajednicu žene i muškarca.

Partija Zorana Milanovića navodno ozbiljno razmišlja da u Saboru predloži promjenu Ustava kojim bi se odredile teme o kojima se ne može odlučivati na referendumu.

Pokažu li se točnima informacije koje su iz visokog izvora SDP-a došle do novinara bio bi to neviđeni skandal. Svima je naime jasno, bio bi to SDP-ov 'obračun'' s vjernicima ove zemlje i pokušaj sprječavanja referenduma na kojem bi se Hrvati izjasnili jesu li za to da se u Ustav Republike Hrvatske unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca?

Bila bi to također i neviđena prijevara naroda, s obzirom da je građanska inicijativa 'U ime obitelji' u dva tjedna skupila više nego dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma.

SDP-ovci ovaj skandalozni potez pravdaju činjenicom da je neprihvatljivo Ustavom definirati brak kao zajednicu žene i muškarca, odnosno da je nemoguće na referendumu odlučivati o pitanjima koja se smatraju temeljnim ljudskim pravima i slobodama.

Pokušat će zato mijenjati, odnosno dopuniti ustavnu odredbu koja definira referendum. U prijevodu, SDP-ovci i njihovi koalicijski partneri mogli bi iskoristit to što nisu precizno definirane teme o kojima se na referendumu može odlučivati.

Iz udruge 'U ime obitelji' još prije dva dana poslali su pismo predsjedniku Josipoviću u kojem ga obavještavaju da će će u petak 14. lipnja Hrvatskom saboru predati Zahtjev za raspisivanje referenduma s više od 710 tisuća potpisa građana. Može se međutim dogoditi da će inicijativa za dopunu Ustava biti pokrenuta prije nego zahtjev Udruge uopće dođe pred Sabor.

Jedina dobra vijest je ta da je za promjenu Ustava potrebna dvotrećinska većina u Saboru. Ogluše li se HDZ-ovci na ovakve želje partije, bit će to nemoguća misija!

Sve navedeno ne iznenađuje previše ako se uzme u obzir da Milanovićeva Vlada od samog početka inicijative 'U ime obitelji' nije imala sluha za tu temu. Unatoč brojnim uvredama, napadima i ponižavanjima koja su volonteri trpjeli prikupljajući potpise, nisu dobili zaštitu vladajućih.

S druge strane, oko splitskog Gay Pridea koji se financira iz džepova građana, stvorila se neviđena strka. Split se preko noći našao pod opsadom policije, građani koji nisu podržali paradu homoseksualaca bili su prisiljeni napustiti grad.

Povorkom su zato u subotu, 8. lipnja, smjelo i ponosno splitskom Rivom prošetali neki članovi Kukuriku koalicije, poput Vesne Pusić, Arsena Bauka i samog splitskog gradonačelnika, Ive Baldasara.

Pismo inicijative 'U ime obitelji' predsjedniku Josipoviću

U Zagrebu, 6. lipnja 2013.

Poštovani gospodine Predsjedniče,

Željeli bismo Vas izvijestiti kako će Građanska inicijativa 'U ime obitelji' u petak, 14. lipnja Hrvatskom saboru predati Zahtjev za raspisivanje referenduma zajedno s više od 710 000 potpisa birača RH.

Slobodni smo Vas podsjetiti da još nismo dobili odgovor na pismo koje smo Vam uputili 28. svibnja 2013. Vjerujemo kako Vam je poznato da referendumsko pitanje glasi: Jeste li za to da se u Ustav Republike Hrvatske unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca?

Budući da Vam je, prema odredbama Ustava Republike Hrvatske (čl. 94. st. 2.), povjerena briga za redovito i usklađeno djelovanje državne vlasti, zamolili bismo Vas da nedvosmisleno poručite javnosti i drugim tijelima državne vlasti o pravnoj snazi referenduma kao najizravnijeg oblika neposrednog odlučivanja građana Republike Hrvatske.

Postoji, naime, više državnih dužnosnika koji posljednjih dana javno iskazuju kako bi za promjenu Ustava, nakon što referendum bude proveden u skladu s Ustavom RH i Zakonom o referendumu i drugim oblicima osobnog sudjelovanja u obavljanju državne vlasti i lokalne i područne (regionalne) samouprave (dalje: Zakon o referendumu), bilo potrebno dodatno glasovanje u Saboru RH radi promjene Ustava.

Time se, bez zadrške, ignorira pravna snaga odredbe čl. 87. st. 5. Ustava RH i čl. 8. st. 1. Zakona o referendumu – da je odluka donesena na referendumu obvezatna. Isto tako, možda još i značajnije, na taj se način predlaže zatiranje osnovnih polazišta Ustava RH (čl. 1. st. 2. i 3.) – da vlast proizlazi iz naroda, te da narod odlučuje, osim putem izbora svojih predstavnika (Hrvatski sabor itd.), i neposredno, putem referenduma, kao klasičnog instrumenta demokracije.

Uvažavajući gore izneseno i zabrinutost građana za ispravno djelovanje državne vlasti, sukladno Ustavu i zakonima u Republici Hrvatskoj, molimo Vas za ulaganje dodatnog napora u valjanom pojašnjavanju ustavnog značaja odluke donesene na državnom referendumu.

S poštovanjem,

Za Organizacijski odbor Građanske inicijative 'U ime obitelji', Željka Markić, dr. med.

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.