“Partizanka” Ingrid Antičević u Saboru pozdravila Karamarka “Smrt fašizmu, sloboda narodu!”

13.04.2016. 15:16:03

PREMIJER Tihomir Orešković i članovi njegove vlade u srijedu će, po prvi puta, u saborskom aktualnom prijepodnevu, odgovarati na upite zastupnika, budući da Hrvatski sabor počinje novu sjednicu koja bi trebala potrajati do sredine srpnja. Pitanja su najavila 42 zastupnika, a na dnevnom redu zasjedanja, koje će potrajati do sredine srpnja, je 40-ak točaka. SDP-ova Ingrid Antičević Marinović upitala je Tomislava Karamarka o porastu podjela u društvu. “Na nedavni napad na kolumnista u Splitu ministar Hasanbegović je rekao kako slučaj podsjeća na važnost odgovornosti za izgovorenu riječ. Slično je reagirala i Predsjednica kada je rekla neka pripaze što govore. Znate li koliko je opasno kad se s državnog vrha šalju takve poruke prema slobodoumnim ljudima? Jeste li svjesni koliko je to opasno slati takve poruke s najviše razine? Jeste li svjesni da u društvu u kojem se antifašizam proglašava floskulom – šake postaju stvarnost? Odgovorio joj je Karamarko. “Toliko neistina ste izgovorili da ne znam otkud odgovoriti. Moramo i dalje štititi demokraciju i hoćemo. I pravo da drugi misle drugačije od nas, a fizičko naselje prema bilo komu osuđujemo. Izrekli ste dosta neistina i s time bih završio”, rekao je Karamarko. Karamarko, sabor “Koja je to neistina koju sam izrekla? Gdje su reforme koje ste najavljivali? Vidimo samo reforme povijesti. Samo tražim da se o antifašizmu ne muca. Pozdravljam Vas s pozdravom, smrt fašizmu, sloboda narodu”, kazala mu je Antičević-Marinović. U sličnom tonu Karamarku je  pitanje postavio Nenad Stazić: “Sprema se komemoracija u Jasenovcu. Na nju neće doći predstavnici žrtava, ne žele biti s Vama i Hasanbegovićem tamo. Prezreli su Vas i prozreli. Grabar-Kitarović se zadnjih dana trudi osuditi fašizam. Ali ne čuje ga na utakmicama, kao ni premijer Orešković, kao ni potpredsjednik Sabora Tepeš koji s Bujancem maršira i viče ‘za dom spremni’. Vaš Brkić kaže Srbima da odu negdje gdje će se osjećati sigurno, ako se tu ne osjećaju sigurno. Pitam Vas i ovu tragikomičnu Vladu, dokad mislite tolerirati ovaj bolesni i primitivni povratak ustaštvu i ustašofiliji i tako sramotiti Hrvatsku i Vladu RH”. Odgovorio mu je kratko Karamarko spomenuvši i raniji pozdrav “Smrt fašizmu….”  Ingrid Antičević Marinović. “Ne želim početi odgovor o tragikomičnoj oporbi. Osudili smo i fašizam i ustaštvo i komunizam. Svaki put kad osudimo komunizam, vi nas proglasite fašitima. Gospođo Ingrid, ja bih poštovao vaš pozdrav da ste ga kompletirali sa ‘smrt fašizmu, ali i smrt komunizmu’.” Stazić je žučno uzvratio: “Predsjedniče Sabora, nemate pravo komentirati komentar zastupnika. Nazivali ste našu Vladu nenarodnom, pa nisam čuo da ste prigovarali.” Predsjednik Sabora Željko Reiner nakon polemike Staziću je izrekao opomenu.  

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.