PARTNERI GENERALA GOTOVINE! Ovo su ljudi s kojima vodi biznis s tunama: Zapošljavaju sve više radnika i strelovito dižu prihode

10.01.2022. 12:19:00

“Tuna u kavezima dviju tvrtki – Jadran tune i Pelagos net farme kojoj je osnivač general Ante Gotovina nabavlja se iz Libije, bez ikakvih papira. Za nju se plaća dva eura po kilogramu, a papiri se kasnije rješavaju u Ministarstvu poljoprivrede da bi se sve legaliziralo, a saznanja o tome imaju policija i Državno odvjetništvo”, teze su to koje je ovih dana iznio zadarski županijski i gradski vijećnik Marko Pupić Bakrač iz Akcije mladih Zadar, koji je ujedno i državni ribarski inspektor.

Kako je naglasio Pupić Bakrač te teze nije iznio kao zaposlenik prozvanog Ministarstva poljoprivrede već kao javna osoba i županijski vijećnik.

”Tu se radi o uvezenoj tuni iz trećih zemalja bez valjane dokumentacije. Potom se drže sastanci u Ministarstvu poljoprivrede, kojima predsjeda ministrica Marija Vučković, o tome kako je legalizirati. Znači, kako legalizirati tunu, a ne kako raditi po zakonu. Da je po zakonu, ta tuna bila bi puštena. Za tunu su propisi jako strogi i mora ju pratiti sva dokumentacija, a ovdje nema dokaza o podrijetlu niti nikakve valjane dokumentacije”, kazao je Pupić Bakrač, kojega je demantirala ministrica Vučković. 

“Riječ je o najreguliranijem ribolovu i prometu”, rekla je Vučković te dodala da su novinski napisi “potpuno neistiniti”.

Vučković je kazala kako je moguće u Hrvatskoj imati promet, odnosno uzgajati u uzgajalištima veću količinu tune nego što je nacionalna kvota te kako je to dobro za razvoj proizvodnje, vanjsko trgovinsku bilancu i razvoj sektora akvakulture. “Međutim, to se odvija po prilično strogim pravilima, a u kontrolu takvog ulova, prometa i uzgoja uključena je uvijek EK, Europska agencija za kontrolu ribarstva i sve zemlje koje u tome sudjeluju – zemlja u kojoj je tuna izvorno ulovljena, zemlja putem koje se provozi i zemlja u koju se unosi i uzgaja”, istaknula je Vučković.

Hrvatska kod svakog prometa, kod uzgoja, kod stavljanja u kaveze, osim što koristi visoku tehnologiju, “o svemu, baš o svemu komunicira s EK i dokazuje da se cijeli takav promet, osobito stavljanja u kaveze događa u skladu s preporukama Međunarodne komisije za zaštitu plavoperajne atlantske tune”, pojasnila je Vučković.

Istaknula je i kako je Hrvatska zbog takvog pristupa dobila nagradu kao najbolja zemlja Mediterana u korištenju visokih tehnologija posljednjih godina kod kontrole ribarstva.

Kontinuirani rast prihoda

Inače, tvrtka Pelagos net farma u suvlasništvu je generala Gotovine, a generalov ključni poslovni partner je Milan Mandić. Poznato je da se Gotovina uzgojem tune bavi  godinama, otkako je došao iz Haaga. 

Tvrtci generala Gotovine kontinuirano rastu prihodi, a osim toga poslovanju Pelagos net farme svakako doprinose i državni poticaji koje dobiva. Tvrtka Plegagos net farma povezana je i sa biogradskom Jadran tunom, no uz Gotovinu je u vlasničku strukturu Pelagosa upisan i Mandić koji je ujedno i suvlasnik Jadran tune osnovane davne 1997. godine. Ni pandemija korona virusa nije utjecala na poslovanje generala Gotovine pa je tako njegova tvrtka Pelagos net 2020.godine ostvarivala dobit od 6,9 milijuna kuna te prihode od 92,5 milijuna kuna. U tvrtci radi više od 130 zaposlenika, a Pelagos net farma postala je u svega nekoliko godina jedna od vodećih proizvođala i izvoznika tune u Hrvatskoj.

U upravi su uz Gotovinu i Mandića nedavno ušli nekadašnji direktor Nenad Horvat koji je u međuvremenu postao predsjednik Uprave u koju su ušli Dunja Zloić Gotovina, generalova supruga te Božidar Skejo, Božena Kačanić i Davor Barić. U Upravi je i Leo Mandić dok je Milan Mandić zadržao prokuru.

Tvrtka generala Gotovine na glasu je kao firma koja uzgaja skupocjenu plavoperajnu tunu koju mahom plasira na inozemno tržište, i to uglavnom na japansko. Kao što je poznato Pelagos posjeduje uzgajališta nedaleko od Murtera, 11 nautučkih milja od logističkog sjedišta u Gaženici koje ima kapacitet od 1500 tona u 12 uzgojnih jedinica.

Nikada se nije krilo niti to da je tvrtka pokrenuta pomoću kredita HBOR-a i sredstava iz europskih fondova kojima su nabavili vlastitu ribarsku flotu i sagradili pogon za preradu inćuna, ali i suvremene hladnjače. Prosječna plaća u Pelagosu iznosi oko 6.038 kuna, a odnedavno su popravili pokazatelje koji se odnose na likvidnost i zaduženost.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Iva Međugorac/Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.